Beştaş: Sivil itaatsizlikler adım adım büyüyecek

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş giderek derinleşen krizler ve şiddete dikkat çekerek, “Sivil itaatsizlikler adım adım büyüyecek ve altınızdaki koltuklar kaymaya devam edecek” dedi.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Ekonomik krize dikkat çeken Beştaş, “Yüksek Enflasyonun nedeni, AKP ve MHP iktidarının kendisidir, yürüttükleri politikalardır. Sermayeden, ranttan ve savaştan yana bir iktidar enflasyonda düşüşü yakalayamaz” dedi.

Sonu gelmeyen zamlara da tepki gösteren Beştaş, “Kesinlikle bu zamları kabul etmeyeceğiz, alışmayacağız ve vatandaş da bunu sineye çekmeyecek; konuşmaya, itiraz etmeye, tepki vermeye, demokratik itirazlarını her yerde ifade edecek. Biz de yanlarında olacağız, bu mücadeleyi hep birlikte yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE TOPLUMU BÜYÜK BİR BUHRAN İÇİNDE

Türkiye’de halkın büyük bir buhran içerisinde olduğunu kaydeden Beştaş, “Bu korkunç bir tablo, insanlar boğazından kısıyor. Asgari ücretlileri, hele hele çalışamayanları düşünecek olursak Türkiye toplumu büyük bir buhranın içinde ve yaşam mücadelesi veriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de artık bir barınma sorunu olduğunu da söyleyen Beştaş, sefalet koşullarında yeterince besin alamadığı için insanların hastalandığını kaydetti.

“Asgari ücretin yoksulluk sınırı baz alınarak belirlenmesi gerektiğini” vurgulayan Beştaş, “Sorun kaynak sorunu değil, ekonomik politik tercihlerinizdir. Bu tercihleri değiştireceğiz, Meşruiyet krizi yaşadığınız bir dönemde sakın seçimden çıktık demeyin. Çünkü seçimde halkı aldatarak, türlü hilelerle aldığınız oylarla belki çıktınız seçimlerden; ama seçim sonrası politikalarınız meşruiyetinizi, yitirdiğinizi herkese gösteriyoruz. Bunu kabul etmeyecek vatandaşlar” diye konuştu.

DEDAŞ SARAY’IN ARKASINA SIĞINARAK ZULMEDİYOR

Kurdistan kentlerindeki DEDAŞ zulmüne de tepki gösteren Beştaş, “Şu Anda Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Siirt'te sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda. Sıcaklığın olduğu kentlerde sular da kesiliyor. Adeta hem susuzluk hem elektriksizlikle insanlar ölüme mahkum ediliyor. Açlıkla boğuşan insanlar var” dedi.

DEDAŞ’ın Saray'ın arkasına sığınarak halka zulmettiğini belirten Beştaş, “Bu şirketler Kürt illerinde zulüm iktidarının birer parçası olarak çalışıyor. Sonuç! Ortaçağ’ı aratmayan derin bir karanlık. Ama bu karanlıktan tabii ki çıkacağız” diye konuştu.

SİVİL İTAATSİZLİKLER ADIM ADIM BÜYÜYECEK

Polis ve askerin halka yönelik saldırılarından bahseden Beştaş, “Viranşehir’de defalarca köylülere saldırıldı, plastik mermi, TOMA, biber gazı kullanıldı ve 4 çiftçi tutuklandı. İşkence görenler oldu. Düşünsenize 21’inci yüzyılda çiftçisine elektrik; köylüsüne su veremiyor, bunu protesto edince de tutuklanıyor. Derdi ne? Protestoların önünü kesmek! Kesemeyeceksiniz bu protestoları! Bu sivil itaatsizlikler adım adım büyüyecek ve altınızdaki koltuklar kaymaya devam edecek” vurgusunda bulundu.

ORMAN YANGINLARI SADECE İKLİM KRİZİ İLE BAĞLANTILI DEĞİL

Konuşmasında orman yangınları ve doğa talanına dikkat çeken Beştaş, “Diyarbakır'da son 6 ayda 25 orman yangını oldu. Tedbir almıyorlar, ranta çevirmek için hiç vakit kaybetmiyorlar” dedi.

“Kürdistan coğrafyasında yakılan ve yanan ormanların yerine karakollar inşa ediliyor, batıda ise mesela Akbelen’de de oteller inşa ediliyor. Akbelen, maden sahasına çevrilmiş” diyen Beştaş, Şirnex’in Cûdî bölgesindeki orman yangınlarına da işaret etti.

Beştaş, “Cudi’deki ormanların yanmasının sadece iklim krizi ile bağlantılı olmadığını gayet iyi biliyoruz. Türkiye'nin yaşadığı savaş gerçekliği var. Kürt sorununda savaş politikalarının sonucudur bunlar. Kalekol inşaatları da o yakılan ormanların yerine dikiliyor ve oralardan da rant sağlanıyor. Aslında her ikisinde de yine rant gerçekliği var, iktidarının devamını sağlama iradesi var. Savaş da bir rant aracı oldu” dedi.

KADINI YOK SAYAN POLİTİKALAR

AKP iktidarının kadını hedef alan politikalarını sert eleştiren Beştaş, “Kadınların yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Evsiz, barksız kalıyor, ailesinin yanına gitmek zorunda kalıyor. Kadını yok sayan bu politikayı asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz. En büyük mücadele alanlarımızdan biri de kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesi olacak” şeklinde konuştu.