Birçok kentte Adalet Nöbeti eylemleri sürüyor

Adalet Nöbeti eylemleri birçok kentte devam ederken, Mersin'de gerçekleşen yürüyüşte, anneler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo protesto edildi.

İmralı’da mutlak tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle birçok kentte başlatılan Adalet Nöbeti eylemleri sürüyor.

MERSİN

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği’nin (Çukurova TUAY-DER) Mersin’de yürüttüğü Adalet Nöbeti’nin 72. gününde Çukurova Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Derneği (ÇUKAY-DER) "Tecride ve uluslararası komploya karşı özgürlük yürüyüşü" başlıklı panel düzenledi. Eyleme katılanlar sık sık “Jin, jiyan, azadî", "Bê Serok jiyan nabe” ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attılar.

Barış Annesi Meryem Erbey, ekonomik krizin çözümünün Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünden geçtiğine işaret ederek, "Sosyalistler, emekliler, sendikalar, insanım diyenler bizimle el ele versin. Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun kurtuluşu Önderliğin (Öcalan) elindedir. Önderlik üzerindeki tecrit kalkmadığı sürece Ortadoğu'nun hali de Türkiye’nin hali de bu olacaktır. Çare hukuk, çare adalet, çare Önderliğin özgürlüğüdür” dedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Mehmet Altuntaş, “Sayın Öcalan’ın durduğu yer, kardeş ölümlerinin önüne geçecek büyüklükte olduğu için böyle bir izolasyona tabi tutuluyor. Bizim de onun görüşlerini toplum üzerinde görünür kılmak gibi bir çabamız olmalı” dedi.

Panelin ardından Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi’nde bulunan DEM Parti seçim bürosu önüne kadar yürüyüş yapıldı.

Yürüyüş sonrası konuşan ÇUKAY-DER Eşbaşkanı Bahattin Bektaş, "2016 yılında devreye konulan Çöktürme Planı ve ağırlıklı devam eden tecrit, uluslararası komplocuların hala devrede olduğunun açık ifadesidir. Komplo derinleştikçe toplumsal kriz derinleşmekte, savaş yoğunlaşmaktadır. Barış ve adaletin sağlanmasının tek yolu Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanmasıdır" diye konuştu.

ADANA

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği'nin (AATUHAY-DER) eylemi dernek binasında devam etti. Barış Anneleri, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istedi. Eylem boyunca slogan atıldı.

İSTANBUL

İstanbul Esenyurt’ta bulunan DEM Parti binasındaki eylem 64. gününde. Tutsak yakınları, “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlükler giydi. Coşkunun hakim olduğu nöbet eyleminde, sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı. Barış Anneleri, eylemdekileri ziyaret etti. Barış Anneleri, ziyaret sırasında benzer taleplerle Esenyurt Meydanı’nda yapmak istedikleri açıklamanın polisler tarafından engellendiğini aktardı.

Adalet Nöbeti eylemcilerinden Fince Akman, iktidarın barış talebinde bulunan kimseye tahammül etmediğini söyledi. Akman, şöyle konuştu: “Bu annelerin ellerinde sopa ve silahlar yok. Anneler sadece barış istediklerini söylüyor ve bunun için açıklama yapmak istiyorlar. Ama AKP-MHP iktidarının polisleri, açıklamamızı engelliyor. İktidar böyle devam ettiği sürece cenazeler gelmeye devam edecek. O yüzden her cenazenin sorumlusu bu iktidardır. Biz barış eli uzatıyoruz.”

WAN

Wan'da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem, 71. gününde sürüyor. DBP Wan İl Örgütü binasındaki eylemi, DEM Parti Bêgirî (Muradiye) İlçe Örgütü yöneticileri ile Şabaniye Mahallesi sakinleri ziyaret etti.

Nöbette konuşan Barış Annesi Ayten Salgır, “Sayın Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklara yönelik ağır bir tecrit var. Bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu savaş yüz yılda sürse en sonunda varacağı yer masadır” dedi.

MÊRDÎN

DBP Mêrdîn İl Örgütü binasındaki Adalet Nöbeti’ni de çok sayıda kişi ziyaret etti. Eylemciler ve ziyaretçileri şiirler okudu, şarkılar söyledi. Adalet Nöbeti'nde yer alan anneler, Kürtçe eğitime başladı.