Birçok kentte Cumartesi Anneleri'nin direnişi sahiplenildi

Türkiye ve Kurdistan'da Cumartesi Anneleri’nin engellenmesi ve gözaltına alınması protesto edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Cumartesi Anneleri’ne dönük polis saldırısını ve gözaltıları Türkiye ve Kuzey Kurdistan kentlerinde protesto etti.


ANKARA
Ankara’daki eylem Berfo Ana Heykeli’nin önünde yapıldı. İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Koçak, Berfo Ana anısına yapılan Berfo Ana Heykeli önünde bir araya geldiklerini aktardı.
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç ise "Bizi engelleyenler aslında Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olma yoluna girmesini, hukukla bağlı, keyfiyete yer olmayan yönetim anlayışının ülkemizde egemen olmasını engelliyor" dedi.
Saraç, "13 Ağustos 1993’te İstanbul’da gözaltında kaybedilen Erdoğan Şakar’ı, 15 Ağustos1992’de 2 Mardin Derik'te gözaltında kaybedilen Necat Türk, Rıdda Yavuz ve Serhat Bilen’i ve tüm kayıplarımızı unutmayacağız. Kayıplarımızdan da, insan haklarına dayanan demokratik bir hukuk devleti talebimizden de vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.


ADANA
İHD Adana Şube'sinin İnönü Parkı’nda yapmak istediği basın açıklaması, valilik tarafından "Yaya ve araç trafiğinin kısmen veya tamamen engellediği, kamu huzur ve esenliğinin tehlikeye düşürüldüğü ve başkalarının hak ve hürriyetlerinin kısıtlanması” iddiasıyla engellendi. İnönü Parkı’nda toplanan İHD üyeleri, polisler tarafından çembere alındı. Polis, çembere aldığı insan hakları savunucularını darp ederek gözaltına aldı. İnsan hakları savunucuları polis şiddetini "İnsanlık onurunu işkenceyi yenecek" ve "Biji berxwedana dayikan" sloganlarıyla protesto etti.
Polis, parkta oturanları da zorla parktan çıkardı. Polis, parka gelen Adana Barosu Avukat Hakları Komisyonu Başkanı Volkan Hüseyin Ertem de parktan uzaklaştırılmaya çalıştı. Geçen hafta gözaltına alınan Adana Barosu Eski Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ise bu yasaklamaları siyasi iktidarın hazımsızlığı olduğunu söyledi.
Saldırıda gözaltına alınan 39 kişiden bazılarının isimleri şöyle: “İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş, İHD yöneticileri Havin Ölmez, Osman Filiztek, Teberdar Elik, Belgin Işık, Aziz Sarı, İHD üyeleri Av. İlhan Öngör, Av. Tugay Bek, ÇHD yöneticisi  Onur Can Gürbüz, HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Şükran Efetürk ve Taylan Çelik, HDP yöneticileri, Osman Güven, Nimet Tekin, Saniye Seçkin, Nuran Özdeş, Aydın Varol, Nezir Algel, Ahmet Akdoğan, Zeki Sekin, Hamit Çelik, Çetin Eye, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, Tüm Bel-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik, SES Adana Şube Eşbaşkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz ile Ahmet Kaya ve Osman Polat.”


WAN
Cumartesi Anneleri’nin engellenmesi, Wan’da da protesto edildi. Van Valiliği’nin bugün aldığı iki günlük basın açıklaması yasağını gerekçe gösteren polis, açıklamanın yapılmasına engel oldu.

İHD ve sivil toplum örgütü üyeleri, binanın girişinde oturma eylemi yaparak, yasağı protesto etti.

İHD, ÖHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda; İHD Riha Şubesi, dernek binasında; İHD İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde açıklama yaptı.