Bürçün: Çewlîk’i halkla birlikte yöneteceğiz

DEM Parti Çewlîk Belediyesi Eşbaşkan Adayı Aydın Bürçün, Çewlîk’i belli bir zümreyi zengin etmek için feda etmeyeceklerini, halkla birlikte belediyeyi yöneteceklerini söyledi.

DEM Parti, 2014’ten beri Çewlîk Belediye Meclis Üyeliği yapan, on yıllardır parti çalışmalarının için yer alan ve kenti çok iyi bilen 51 yaşındaki Aydın Bürçün’ü aday gösteriyor. Bürçün, kente ve sorunlarına hakim olduğu için çözüm konusunda iddialı. Bürçün, içme suyu ve çöp sorunu bile olan Çewlîk’te üç ayaklı yerel yönetim paradigması doğrultusunda yeni bir dönem başlatacaklarını söyledi.

AKP’nin 2019 yerel seçimlerinde 4 bin 6 oy farkıyla kazandığı açıklanan Çewlîk’te (Bingöl) daha önceki genel seçimlerde yüzde 38.8 oy almıştı, HDP ise yüzde 30.4 oy oranını yakaladı. 2019 yerel seçimlerinde 14 bin 948 oy olan HDP, Yeşil Sol Parti adıyla girdiği 2023 yerel seçimlerinde ise 35 bin 321 oy alarak, yüzde 24.41 oy oranına ulaştı.

DEM Parti, önümüzdeki yerel seçimler için Çewlîk’te Aydın Bürçün’ü aday olarak gösteriyor. Çewlîk’te 1973’te doğan Bürçün, 2014 ve 2019 yıllarında BDP, DBP ve HDP’den Çewlîk Belediye Meclis Üyeliği yaptı. Bürçün, uzun süredir parti çalışmalarında yer alan ve Çewlîk halkının yakından tanıdığı bir isim.

YEREL YÖNETİM PARADİGMAMIZ NETTİR

ANF’ye konuşan Bürçün, siyasi gelenek olarak yerel yönetim işleyişine dair paradigmalarının net olduğunu; teknik, halkçı ve ekolojik belediyecilik temel direklerinin üzerinde geliştiğini söyledi.

Bürçün, üç başlığı şöyle izah etti:

* Teknik belediyecilik: Bingöl'ü sokak sokak iyi tanıyoruz. Hangi mahallenin, hangi caddenin, hangi sokağın ne gibi sorunları var iyi biliyoruz. Bu sorunlarının tümünü çözme hedefimiz var. Daha yaşanılabilir kenti amaçlıyoruz. Bugünkü Bingöl'de iktidar partisinin her alanda olduğu gibi belediyecilik pratiği de ranta ve talana dayalı olduğu için çok ciddi problemlerle karşı karşıyayız. Çewlîk, AKP belediyesi tarafından cezalandırılıyor. Adeta bir su şehri olan Bingöl'de halkımız, yaz mevsimi boyunca su kullanımından mahrum bırakılıyor. Alternatif su kaynaklarını değerlendirmek yerine günün belli saatlerinde kentin genelinde su kesintisini daha doğru buluyorlar. Şehrin merkezi bile geri dönüşebilecek atıklarla taşıyor. Halbuki bu atıkların değerlendirilmesi hem doğal kaynak sıkıntısına hem de belediye bütçesine katkı sunacaktır. Böylelikle daha temiz bir Çewlîk'ten bahsediyor olacağız. Teknik anlamda halkın yaşam standartlarını yükseltecek çalışmalar içinde olacağız. Bunları da halka bir şeyleri bahşetme şeklinde değil, sorumluluğumuz olduğu için yapacağız.

* Halkçı belediyecilik: Sosyal belediyecilik ağını örmeye çalışacağız. Özelikle siyasetimizin sürükleyicileri olan kadın yoldaşlarımız ile en değerli dinamiğimiz olan gençlerle beraber kentimiz için sosyal alanda halkçı bir bakış açısıyla katkı sunmaya gayret edeceğiz. Kültürel alanda olacak, kadın yoldaşlarımızın ekonomik alanda var olmalarına yönelik olacak, gençlerimizin kişisel gelişimlerine yönelik olacak, her yaş grubunda ana dil eğitimi veren merkezler olacak şekilde çalışmalar yapacağız. Ayrıca spor kompleksleri, halk oyunları kursları, her mahallenin sakinleri, meslek grupları, esnaflarımız, kadın ve gençlerimiz ile düzenli toplantı yapma gayretinde olacağız.

* Ekolojik belediyecilik: Bizim belediyecilik anlayışımıza uygun düşen her caddede her mahallede gerekirse de kamulaştırma yolu ile yeşil alanlarımızı artıracağız. Beton yığınlarını azaltıp yeşil alanları genişleteceğiz. Özellikle deprem güvenliğine önem vereceğiz, şehri ona göre yatay planlayacağız. Halkımıza düzenli aralıkla ekolojik seminerleri düzenleyeceğiz. Tarım alanlarını koruyacağız. Orman alanlarımız orman alanı olarak, tarım alanları tarım alanları ve yeşil alanlar da yeşil alan olarak kalacaktır. Bu alanları belli bir zümreyi zenginleştirmek için feda etmeyeceğiz.

TÜM ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Kararlıkla bu ilkeleri işleteceklerini, bunlarla ilgili komisyonun çalıştığını belirten Bürçün, şunları söyledi: “Planlarımızı bilimin ışığında yapacağız. Komisyonumuz yakın zamanda çalışmalarını tamamlayacak ve biz de daha somut projelerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Kadınlarımızla, gençlerimizle, akil insanlarımız yani Bingöl'ün temelini oluşturan tüm dinamiklerle dokunmadığımız yurttaşımız kalmayacaktır. Çalmadığımız kapı, yürümediğimiz sokak kalmayacaktır.”