Büyük Ölüm Orucu direnişçisi Ali Çiçek mezarı başında anıldı

Amed zindanında 1982 yılında 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu eyleminde şehit düşen Ali Çiçek mezarı başında anıldı. Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Öcalan, “Kıvılcımınız milyonlara ulaştı" dedi.

Amed 78’liler Derneği, 14 Temmuz 1982 tarihinde Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde insanlık dışı uygulamalara karşı başlatılan Büyük Ölüm Orucu direnişinde şehit düşen Ali Çiçek’i andı.

Ali Çiçek’in Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında yapılmak istenen anma öncesi mezarlık polis tarafından ablukaya alındı. Polis, mezarlığa girişleri engelledi.

Aralarında Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üye ve yöneticilerinin bulunduğu grup, mezarlık önünde Genel Bilgi Taraması'na (GBT) maruz kaldı.

Bu baskılara tepki gösteren Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ceylan Akça, mezarlığa girerken, basının da mezarlığa girmesine izin verilmedi.

Çiçek'in mezarı başında konuşan milletvekili Ömer Öcalan, “Bu ülke için bedel ödediler. Onların yolunu izleyeceğiz. Onların yolu Kurdistan'ın özgürlüğüdür. Bu ülkede özgürlükler için açlık grevine girdiler. Bugün mezarları üzerinden baskılar devam ediyor. Bu meşru bir mücadeledir. Büyük bir mücadele verdiler. Zalim Esat Oktay orada devlet adına Kürtlere karşı zulüm yapıyordu. O zulme karşı büyük bir irade gösterdiler. Paramiliter güçlerin saldırılarını bertaraf ederek, yeni bir tarihi Amed Zindanı’nda yazdılar" dedi.  

Öcalan, özgürlük mücadelesinin devam ettiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: “Arkadaşların, yoldaşların buradalar. Her dört parçada özgürlük mücadelesi yürütülüyor. İnsanlık davası yürütülüyor. Sizin kıvılcımınız milyonlara ulaştı. Özgürlük gelene kadar bu ülkenin çocukları dili, kültürü ile mücadelesini yürütecektir. Bu mücadelemiz de yasaldır. Mücadele sürecek. 50 yıl önce başlamadı bu mücadele yüzyıllardır sürüyor. Nemrud'a karşı İbrahimi direniş sürüyor. Sizin mücadeleniz devam ediyor. Sizin mücadelenizi sonuna kadar sürdüreceğiz."