Ceyhan Newrozu: 'Bijî Serok Apo'

Ceyhan Newrozu’nda ateşi kadınlar yaktı. Kutlamadaki konuşmalarda, Abdullah Öcalan'ın ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğü haykırıldı.

Adana’nın Ceyhan ilçesinde, 2022 Newrozu “Dem dema serkeftinê ye" şiarıyla Belediyeevleri Mahallesi’nde bulunan Newroz Alanı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren evlerinden çıkan halk, polis bariyerleriyle kapatılan alana iki farklı arama noktalarından geçtikten sonra alındı. Rengarenk bayrak ve flamalarla süslenen alanda yerini alanlar ise, sahneden çalınan şarkılarla halay çekti. Halkın yoğunlukta yöresel kıyafetlerle kutlamaya katılması alanda renkli görüntüler oluşturdu. “Newroz piroz be”, “Bijî Serok Apo” sloganları atan halk, güvercin uçurdu.
Kutlamaya, 7’den 70’e binlerce kişinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP), Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) temsilcileri ile HDP Adana Kemal Peköz ve DBP PM Üyesi Yüksel Mutlu katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, halk hep bir ağızdan “Şehîd namirin” sloganı attı. Açılış konuşmasını yapan HDP Ceyhan ilçe eşbaşkanları Emine Baykara ve Seyfettin Aydemir, halkı selamladıktan sonra Barış Anneleri, "Bijî Serok Apo" ve "Newroz piroz be" sloganları, alkış ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı.

HASTA TUTSAKLAR SELAMLANDI

Daha sonra halkın Newroz’unu kutlayan DBP PM üyesi Yüksel Mutlu, kadınların mücadelesini selamlayarak, 2017 yılında Amed Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut’u hatırlattı. Tüm siyasi tutsaklar şahsında Aysel Tuğluk'a selam gönderen Mutlu, tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Kürt halkının mücadelesine, partisine ve Newroz'una sahip çıktığını söyleyen Mutlu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında tüm topluma tecrit uygulandığını belirtti. Mutlu, "Tecridin kaldırılması bu ülkeye barışın gelmesi anlamına gelir. Tecridin kalkması için mücadele etmemiz gerekir. 2022 kazanma Newroz'unda kazanacağız" dedi.

İŞGALE SESSİZ KALANLARA TEPKİ

HDP Milletvekili Kemal Peköz, tüm halkın Newroz'unu kutlayarak, bugüne verilen mücadeleyle gelindiğini dile getirdi. Newroz'un zulme karşı direniş ve ortak yaşamın adı olduğunu belirten Peköz, Amed Newrozu'na yönelik polis engellemesine tepki gösterdi. Her alanda Kürt halkının direniş içerisinde olduğunu ifade eden Peköz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgaline değinerek, Kürt halkına dönük saldırı ve işgal girişimine sessiz duranları eleştirdi. Savaşa karşı olduklarını belirten Peköz, barışın anahtarının İmralı’da olduğunu söyledi.
Peköz, Abdullah Öcalan şahsında tüm kesimlere tecrit uygulandığını dile getirdi. Tecridin yoğun olarak cezaevlerinde yaşandığını ve son iki ayda 8 tutsağın yaşamını yitirdiğini anımsatan Peköz, hasta tutsakların tedavi haklarının engellendiğini vurguladı. Peköz, "Tecrit demek savaş demektir. Tecrit demek barış sesini yükseltmemek demektir" diye belirtti.

Konuşmaların ardından yerel sanatçıların sahne almasıyla Newroz coşkusu arttı. Ceyhan Newrozu, müzik dinletisiyle devam etti.