Cumartesi Anneleri kelepçelenerek gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, Galatasaray Meydanı’nda yine kelepçelenerek gözaltına alındı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanıp cezalandırılması için Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucularına polis saldırdı. Galatasaray Meydanı’ndaki keyfi eylem yasağına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “hak ihlali” kararlarını hiçe sayan polis, kayıp yakınlarını ve insan hakları savunucularını kelepçeleyerek işkenceyle gözaltına aldı.

Polis, "Bugün Şampiyonlar Ligi maçı var, bundan kaynaklı çok yoğun insan sirkülasyonu var. Terör saldırısı ihtimaline karşı herhangi bir basın açıklaması veya eyleme müsaade edilmeyecek” dedi.

 Kayıp yakınlardan Maside Ocak, “Bu hafta da maç var gerekçesiyle yasak kararının alındığını söylüyorlar. Birazdan gözaltına alınacağız. Kayıplarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 Cumartesi Anneleri’nin ve insan hakları savunucularının gözaltına alınmasına, “Arkadaşlarımız 9 haftadır sadece evlatlarının akıbetini sordukları ve adalet mücadelesi verdikleri için gözaltına alınıyor” diye tepki gösteren, gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren de gözaltına alındı.

Polisler, gazetecileri abluka dışına çıkardıktan sonra aralarında Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucularının da olduğu yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı.

'TECRİT SOKAK SOKAK UYGULANIYOR!'


Yeşil Sol Parti Milletvekili Burcugül Çubuk ise şöyle tepki gösterdi:
 "Cumartesi insanları dokuzuncu kez gözaltına alındı ve asıl acı olan kısmı anneleri alkışlayarak destekleyen iki kadın da gözaltına alındılar. Yani sadece Cumartesi İnsanları değil, Cumartesi Anneleri değil, dışarıdan mücadelesini destekleyen insanlar da gözaltına alınıyor. Burada bir tecridin sokak sokak uygulandığını görüyoruz. Cumartesi İnsanlarının haklı ve meşru mücadelesi Anayasa Mahkemesi'ne kadar tanınmış ve kabul edilmek kalmıştır. Buradaki bu abluka sonlandırılmak ve Cumartesi oturumlarının devam etmesinin önü açılmak zorundadır. Cumartesi İnsanları, Cumartesi Anneleri yalnız değil. Tüm Türkiye'den, Kurdistan'dan onlara verilen ses güçlenerek devam edecek. Sanılmasın ki Galatasaray Meydanı kapatılarak bir mücadele engellenecek.”