Cumartesi Anneleri yine gözaltına alındı

Polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı’nda buluşan Cumartesi Anneleri, yine gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri’nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylem, 952'nci haftasında devam etti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararlarına karşı 11 haftadır Galatasaray Meydanı’nda buluşan ve her defasında ters kelepçeyle gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, bu hafta da karanfillerle meydana yürüdü. Eyleme, Cumartesi Anneleri’nin yanı sıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekilleri Celal Fırat, Ceylan Akça, Kezban Konukçu, Çiçek Otlu ve Özgül Saki, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ile çok sayıda hak savunucusu katıldı.

Basın zorla alandan çıkarılırken, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları kelepçelenerek gözaltına alındı. Yeşil Sol Parti milletvekilleri, Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınmasına tutuldukları abluka altında tepki gösterdi. Yeşil Sol Parti Milletvekili Özgül Saki, “12 haftadır Cumartesi Anneleri, yakınlarını aradıkları için gözaltına alınıyor. Her hafta Cumartesi Anneleri kelepçelenerek gözdağı verilmeye çalışılıyor. AYM kararı ortada ama kimse uygulamıyor. Cumartesi Anneleri yalnız değildir” dedi. Gözaltılara ve ablukayı  kalkanlara yüklenerek ve slogan atarak protesto eden milletvekilleri polis tarafından darp edildi.  İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin’in, vekillere, “Yürü, Türkiye Cumhuriyeti devleti diyeceksin” diye bağırması ise dikkat çekti.

BASINA DA SALDIRI

Ablukadan çıkan vekilleri çeken basın mensuplarına da polis saldırdı. Polis, bir dükkan önüne sıkışan gazetecileri darp ederek zorla alandan uzaklaştırdı. Arbede esnasında Yeşil Sol Parti Milletvekili Ceylan Akça, bir köpek tarafından ısırıldı. Yeşil Sol Parti Milletvekili Çiçek Otlu ise, “Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz, siz yargılanacaksınız” dedi.

 Milletvekilleri, köpek saldırısına uğrayan Akça’yı da alarak hastaneye gitti.

 28 KİŞİ GÖZALTINDA

 Cumartesi Anneleri, İHD Genel Başkanı Eren Keskin ve hak savunucularının aralarında bulunduğu 28 kişi, daha sonra polisler tarafından ters kelepçeyle gözaltına alındı.  

ADANA'DA PROTESTO

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Cumartesi Anneleri'nin mücadelesine ilişkin Barış Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde İHD Şube Başkanı Yakup Ataş konuştu. Ataş, "Bu yasaklamadaki ısrar, aynı zamanda barışçıl olarak bir araya gelip taleplerini ifade etmek isteyen toplumun üzerinde caydırıcı etki yaratmayı, otosansür ve korku ile otokontrol yaratmayı hedeflemektedir. Biz de diyoruz ki; kayıplarımızdan, adalet arayışımızdan ve Galatasaray’dan vazgeçmiyoruz.  Beş yıldır keyfi bir biçimde sürdürülen Galatasaray yasağına derhal ve koşulsuz olarak son vermeye çağırıyoruz” dedi.