DİAYDER davasında iki tahliye, yeni duruşma 13 Mayıs’ta
Kürt din insanlarının yargılandığı DİAYDER davasının İstanbul’da görülen duruşmasından İBB çalışanı Nilüfer Taşkın tanık olarak dinlenirken, mahkeme iki kişinin tahliyesine karar verdi.
Kürt din insanlarının yargılandığı DİAYDER davasının İstanbul’da görülen duruşmasından İBB çalışanı Nilüfer Taşkın tanık olarak dinlenirken, mahkeme iki kişinin tahliyesine karar verdi.
İstanbul Adliyesi 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın hedefinde Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) var.
Derneğin üye ve yöneticilerinden 6’sı tutuklu olmak üzere 23 kişi “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak”la suçlanıyor.
Davanın ikinci duruşmasına tutsak DİAYDER Başkanı Ekrem Baran ile meleler Aydın Ayhan, Mehmet Emin Aslan, Mehmet İnan, Hafik Tunç ve Ali Fuat Hatip bulundukları Silivri Kampüs Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Tutuksuz yargılanan meleler ve ailelerinin yanısıra HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da duruşmaya katıldı.
Duruşmada tanık olarak dinlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) çalışanı Nilüfer Taşkın, grevinin ibadethanelerden gelen taleplere ilişkin çözüm üretmek olduğunu söyleyerek, “Temizlik, bakım ve bu pandemi ile birlikte ekstra sorumluluklar da geldi. Özellikle yardım talebi geldi. Hatırladığım kadarıyla sosyal yardım talebinde bulunuldu. Bu durumu sosyal hizmetler bölümümüze ilettim” dedi.
Ekrem Baran’ın avukatı Fırat Epözdemir, Taşkın’a İBB’nin benzer derneklere yardım edip etmediğini sordu. Taşkın, İBB’nin farklı inançtan olan binlerce ibadethane ve derneğe yardımda bulunduklarını söyledi.
İddia makamı, 6 kişinin tutukluluk halinin devamına, tutuksuz yargılanan melelere yönelik uygulanan adil kontrol uygulamalarının devamına karar verilmesini istedi.
İddia makamı ayrıca tape kayıtlarına dayanarak Ekrem Baran’ı yönlendirdiği gerekçesiyle tanıklardan Nilüfer Taşkın hakkında suç duyuru yapılmasını istedi.
Avukat Serhat Çakmak, siyasal yönden çözülmesi gereken bir meseleyi mahkemeye getirip çözmenin doğru olmadığını belirterek, “2008’den itibaren yaşanan siyasal gelişmeler ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalar suçlama konusu yapılmazken, bu gün yapılıyor. DİAYDER’in kaderi de böyle” dedi.
Mahkeme heyeti, İBB çalışanı Nülifer Taşkın ve Yavuz Saltık’ın, Ekrem Baran ile yaptığı telefon görüşmeleri nedeniyle haklarında soruşturma başlatılması için savcılığa oy çokluğuyla suç duyurusunda bulundu.
Mahkeme, Aydın Ayhan ve Mehmet İnan’ı, sağlık durumları ve tutuklu kaldığı süreyi gözeterek, adli kontrol şartıyla tahliyesine, Ali Fuat Hatip, Ekrem Baran, Hafit Tunç ile Mehmet Emin Aslan’ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 13 Mayıs’a ertelendi.