DEDAŞ’tan işçi kıyımı: 'Amaç sendikasız, köle gibi çalıştırmak!'

Amed'de Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), özlük hakları için eylem yapan 100’ün üzerinde işçiyi keyfi ve tazminatsız bir şekilde işten çıkardı.

DEDAŞ, özlük haklarının iyileştirilmesi ve sendika hakkının tanınması amacıyla Amed’de iş bırakma eylemi yapan işçileri keyfi bir şekilde işten çıkardı. 100’ü aşkın işçi sadece bir SMS yoluyla işten çıkarılırken, sayısının artabileceği belirtiliyor

DEDAŞ tarafından işçilere gönderilen mesajda, “kod 49” kapsamında olan “görevini yapmamakta ısrar etmeden” dolayı iş akitlerinin feshedildiği bildirildi.

İş bırakma eyleminden sonra işçilerin üye olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu  (DİSK) Genel Sekreteri Emin Atsız,  “Hiçbir tebligat, herhangi bir sözlü uyarı ya da yazılı uyarı yapılmadan geçen gün oturma eylemine katılan arkadaşlarımız hatta o eyleme katılmayan senelik izinde olan arkadaşlarımızın da iş çıkışının verildiğini görüyoruz. Bu işten çıkarmaların hepsi tamamen bize yönelik uygulamalardır” dedi.

DEDAŞ’ın işçileri köle gibi çalıştırdığı tepkisinde bulunan Atsız, “İşverenin buradaki meramı, arkadaşlarımızı sendikasız, köle gibi çalıştırmaktır. Çünkü sendikalı olduklarında işçileri bu kadar pervasızca çalıştırılamayacağını bildiklerinden şu an sendikalaşmanın önüne geçmek için yaptıkları tek hamle arkadaşlarımızı işten çıkarmak oldu” diye ekledi.

Atsız, “Biz, işe dönüş davaları dahil tüm hukuki yöntemlere başvuracağız. Bunun için de DEDAŞ önünde çeşitli açıklamalarımız olacak” tepkisinde bulundu.

Kısa bir süre önce Riha’da da kötü çalışma koşullarına karşı iş bırakan en az 50 DEDAŞ işçisinin işine son verilmişti.