'Demokratik Ortadoğu İçin Barışa Giden Yol' çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı

Sonuç bildirgesinde Ortadoğu’daki sorunların demokratik konfederalizmle çözülebileceğine işaret edilerek, bunun için ortak strateji oluşturmanın ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmenin önemi vurgulandı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta iki gün süren "Demokratik Ortadoğu için - Barışa Giden Yol" çalıştayı sonuç bildirgesinin okunması ardından sona erdi.

Sonuç bildirgesini Irak Üniversitesi Profesörü Seyf Ednan okudu. Bildirgede ırkçılık, din, mezhep ve kadın davasının demokratik dönüşüm yolunda engel haline gelen başlıca nedenler olduğu belirtildi. Bu durumu aşmak için başka bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu demokratik ulus projesinin siyasi, ekonomik ve toplumsal çözümlerin temeli olduğu vurgulandı.

DEMOKRATİK KONFEDERALİZM İÇİN ORTAK STRATEJİ OLUŞTURULMALI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için çağrının yer aldığı bildirgede, Ortadoğu’nun enerji, su ve birçok siyasi ve kültürel meselesinin demokratik konfederalizmle çözülebileceğine işaret edilerek, bunun için ortak bir stratejinin oluşturulması gerektiği kaydedildi.

Sonuç bildirgesinde göç ve mültecilik sorununa da dikkat çekilerek, göç sorununu çözmenin tek yolunun siyasi ve ekonomik istikrar olduğu, Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönmesi için siyasi koşulların sağlanması gerektiği belirtildi ve bu konuda BM ve uluslararası toplumun sorumluluklarına işaret edildi.

13-14 Haziran’da düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesinde, başta Önder Abdullah Öcalan’ın rehin alınmasının sebepleri, Abdullah Öcalan’ın durumu ve İmralı’daki işkence sistemi olmak üzere birçok konuya dikkat çekildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın davasının bir halkın davası ve siyasi bir dava olduğunun altı çizilen bildirgede, iki yılı aşkın bir süredir devam eden tecridin kaldırılması için uluslararası düzeyde baskı ve destek sağlanması gerektiği ifade edildi.