Deprem bölgesindeki sahra eczaneleri kapanıyor

6 Şubat depreminde, deprem bölgesinde 44 eczacının yaşamını yitirmesi ve bin 200’den fazla eczanenin çalışamaz hale gelmesinin ardından kurulan sahra eczaneleri destek görmediği için kapanıyor.

Depremin ilk gününden bu yana 4 bin 500’e yakın gönüllü eczacının hizmet verdiği sahra eczaneleri, yürüttükleri çalışmanın mali yükünü karşılayamadıkları için kapanıyor.

Sahra eczaneleri, eczacıların kendi stoklarından gönderdikleri ilaçlar ve özel sektörden ve kişilerden gelen bağışlarla ayakta duruyordu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, eczacıların gönüllü olarak yürüttüğü çalışmayı bakanlığın bir hizmeti gibi sunması, eczacılardan büyük tepki toplamıştı. Mart ayında sahada gönüllü olarak çalışan eczacılar yaptıkları açıklamada sahra eczanesi olarak kullandıkları çadırları Kızılay'dan parayla satın aldıklarını ve bakanlıktan hiçbir destek görmedikleri basın ve kamuoyu ile paylaşmıştı.

Bakanlık deprem bölgelerinde yaşayanların herhangi bir ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için hem muayene ücretini hem ilaç katılım payını uygulamasını kaldırmıştı ancak sahra eczanelere doğrudan ilaç desteğinde bulunmamıştı. Eczacılar sahra eczaneleri kendi imkanları doğrultusunda stoklarından gönderdikleri ilaçlarla ve özel sektörde hizmet veren ilaç firmalarının bağışları ile ayakta tutuyordu.

Sahra eczanelerini oluşturan eczacıların bir kısmı, depremde hasar gören eczanelerin yeniden açılması ile birlikte sahadan çekilme kararı alırken bir kısmı ise bakanlığın sabit desteği olmaksızın yürüttükleri çalışmanın külfetini karşılayamamaktan dolayı çekilme kararı aldı.

6 Şubat tarihli iki büyük depremde 44 eczacı yaşamını yitirdi, bin 200'den fazla eczane çalışamaz hale gelmişti.

Depremin ilk günlerinde en hızlı organize olarak bölgeye ulaşan kurumlardan biri Eczacılar idi. İstanbul Eczacı Odası depremin üzerinden henüz dört gün geçmişken sahaya 10 milyon değerinde ilaç ve tıbbi malzeme yardımında bulunmuş, depremden sadece üç hafta sonra 27 Şubat tarihinde, 10 ilde 26 sahra eczanesi kurulmuştu.

Gönüllü eczacıların katılımı ve ilaç bağışı ile yürütülen çalışma, sahada ilaç ihtiyacını büyük ölçüde karşılamıştı.