Depremin yıl dönümünde çok sayıda kentte anma eylemleri

Mereş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü, birçok kentte anma etkinlikleri düzenlendi. Yapılan açıklamalarda, "Dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz" mesajı verildi.

HATAY

Hatay'da, İskenderun Devlet Hastanesi enkazında yaşamını yitiren 80 kişi, KESK tarafından anıldı. KESK MYK üyesi Erdal Karakuş, depremin birinci yılında halen yaraların sarılmadığını belirterek, devletin enkaz altında kaldığını söyledi. İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban ise Deprem Gönüllüleri çadırında insan hakları savunucularıyla bir araya gelerek, depremin birinci yılında yaşananları değerlendirdi.

RIHA

Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Haliliye ilçesinde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. SES Riha Şube Eşbaşkanı Ferhat Demir, depremde yaşamını yitirenlere ilişkin paylaşılan verilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili ise depremzedelerin yaşadığı sorunların çözülmediğini belirterek, hükümet yetkililerinden sorumluluklarını yerine getirmelerini talep etti.

İZMİR

İzmir Barosu, Bayraklı'da bulunan Baro Bahçe Cafe önünde gerçekleştirdiği açıklamada, çok sayıda avukatın katılımıyla "Asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz" pankartı taşındı. Depremde yaşamını yitiren avukatların fotoğraflarının yer aldığı standa karanfiller bırakıldı. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, depremin üzerinden geçen bir yılda acıların hala ilk günkü gibi olduğunu belirterek, depremzedeleri unutmayacaklarını ve yaşananların sorumlularından hesap soracaklarını ifade etti.

İSTANBUL

İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri, Çapa Tıp Fakültesi önünde yaptıkları açıklamada, "İnsanların katili, sermayenin düzeni" ve "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" sloganlarıyla dikkat çektiler. SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak, depremin üzerinden bir yıl geçse de acıların dinmediğini ve dayanışmanın devam edeceğini vurguladı.

ANKARA

KESK Ankara Şubeler Platformu, Sakarya Caddesi'nde toplanarak Kızılay Genel Müdürlüğü'ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında "Deprem değil, sistem öldürür" sloganları atıldı. Platform üyeleri, Kızılay Genel Müdürlüğü binası önünde açıklama yaparak, deprem sonrasında devletin sorumluluğunu ve yaşanan ihmalleri eleştirdi.

ADANA

Adana Barosu, Adana Adliyesi Avukatlar Salonu'nda bir araya gelerek depremde kaybedilenleri anma etkinliği düzenledi. Baro Başkanı Semih Gökayaz, depremde 5 meslektaşlarını kaybettiklerini belirterek, yaşanan acıların unutulmayacağını ve sorumlulardan hesap sorulacağını ifade etti. Mimarlar Odası Merkez Yürütme Kurulu ise Adana'da gerçekleştirdiği basın açıklamasında, rant odaklı planlama ve yapılaşma politikalarının depremin etkilerini artırdığını vurguladı.