DFG: 60 gazeteci cezaevlerinde

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), ayı basın özgürlüğü ve gazetecilere yönelik ihlallere ilişkin temmuz raporunu açıkladı. Buna göre bir ayda en az 54 hak ihlali yaşandı ve halen 60 gazeteci cezvelerinde bulunuyor.

DFG’nin temmuz raporunda 14-28 Mayıs seçimlerine dikkat çekilerek, seçimden sonra gazetecilerin üzerindeki baskıların devam ettiği kaydedildi.

Raporda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında gazetecilerin kelepçeli gözaltına alınması ve tutuklanmasına dikkat çekildi.

5 gazetecinin sanal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtilirken Mezopotamya Ajansı (MA) Ankara muhabiri Fırat Can Arslan'ın tutuklandığı hatırlatıldı.

Rapora göre 1 Ağustos itibariyle mesleklerini icra ettiği için tutuklanan gazetecilerden halen 60’ı cezaevlerinde bulunuyordu.

DFG, “Sadece bu tablo seçim sonrası mevcut iktidarın gazetecilere karşı bastırma ve teslim alma politikalarının ne derecede değişmediğini açıklamakta. Bu da gösteriyor ki yeni hükumet kabinesinin gazetecilere karşı karinesi geçmiş hükumet kabinesinden farklı olmayacak” dedi.

Temmuz ayında gazetecilerin yaşam hakkı ve güvenliğine yönelik 54 hak ihlali tespit edilirken rapora göre 4 gazeteci evine düzenlenen baskınla alındı, ay boyunca 13 gazeteci gözaltına alındı.

Temmuz ayında 1 gazeteci tutuklanırken, 18 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı. 2 gazeteci tehdit edildi, 18 gazetecinin haber takibi engellendi. Cezaevlerinde bulunan 4 gazeteci de hak ihlaline maruz bırakıldı.

Ayrıca 3 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 2 gazeteci hakkında dava açıldı. 55 gazeteci hakkında açılan davalar devam etti. Gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarına yönelik de 4 ihlal yaşandı.

Basın medya kuruluşlarına yönelik baskıları temmuz ayında da sürdü. Bir ayda toplam 16 ihlal yaşandı. Bu kapsamda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 5 defa program durdurma cezası verilirken, iki yayın yasağı ve 7 sanal medya platformu olan 9 kuruluşa idari para cezası verildi. 

Bununla birlikte bir internet sitesi kapatıldı, 90 habere erişim engeli getirildi, 905 sanal medya içeriği erişime kapatıldı.  Raporda ayrıca tutuklu 60 gazetecinin isimlerine yer verildi.