Direnişteki geri dönüşüm işçileri: Gerekirse açlık grevi yapacağız!

Şişli Belediyesi’ne bağlı MCY taşeron firması tarafından hakları gasp edilen geri dönüşüm işçileri direnişe geçti. Belediyenin iştiraki Kent-Yol Şirketi’ne geçmek isteyen işçiler, “Gerekirse açlık grevi yapacağız ama geri adım atmayacağız” dedi.

Muammer Keskin yönetimindeki Şişli Belediyesi’nde işçilere yönelik hak gaspları bitmek bilmiyor. Keskin belediyenin genel başkan koltuğuna oturur oturmaz taşeron işçiler adına kadro hakkı için dava açan Turan Aktaş, işçilerin hakkını arayan Kent-Yol’da Genel-İş sendika yöneticisi olan Kakil Yazar ile çok sayıda işçiyi işten çıkaran Keskin’in, işçi düşmanı pratiklerine bir yenisi ekleniyor. İşe iade mahkemelerini kazanmalarına rağmen 4 yıldır direnen Şişli direnişçileri Aktaş ve Yazar’ı görmezlikten gelen Keskin, “Komşu Kart” projesi kapsamında taşeronda çalıştırdığı geri dönüşüm işçilerinin kıdem, ihbar tazminatları ve yıllık izinlerinin gasp edilmesini görmezden geliyor. Bu düşmanca tavra karşı dün direnişe geçen işçiler, ANF’ye konuştu.

14 AYDA TAM MAAŞI BİR KERE ALDILAR

Direnişteki taşeron işçilerden 27 yaşındaki Hüseyin Eren, Şişli Belediyesi Başkanı Muammer Keskin’in kendi projesi olan “Komşu Kart” projesinde çalışmak üzere taşeron MCY Orman Ürünleri firmasına girdiklerine dikkat çekti. Geri dönüşüm atıklarını toplayıp belediyenin döküm sahasına getirme işini yaptıklarını anlatan Eren, ilk çalışmaya başladıklarında ayda asgari ücret artı yüzde 20 maaşa anlaşmalarına rağmen bu parayı göremediklerine işaret etti. 14 ay bu firmada çalıştığını ve tam maaşı ancak ilk ay alabildiğini anlatan Eren, onun dışındaki aylar hep 4 bin-5 bin TL maaş yatırıldığına dikkat çekti. Buna yönelik tepkilerini defalarca dile getirdiklerini belirten Eren, “Önce taşeron şirketin müdürüyle konuştuk. Sorun çözülmeyince Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz ve yetkililerden Birol Akgüneş ile görüştük. Ama muhatap alınmadık” diye konuştu.

‘KESKİN SİZİ KENT-YOL’A ALMAYACAĞIM DEDİ’

Bu süreçte belediyenin iştiraki Kent-Yol Şirketi’ne dışarıdan 60-70 personel alındığını anlatan Eren, “EYT’lerden sonra dışarıdan 60-70 personel yerine bizim şirkete alınmamızı talep ettik ancak yine açıkta bırakıldık. Aramızdan seçeceğimiz 5 kişiyi Kent-Yol şirketine geçirme teklifi yapıldı. Bu diğer işçi arkadaşlarımız için büyük bir haksızlık olduğu için teklif kabul edilmedi. Daha sonra görüştüğümüz Belediye Başkanı Muammer Keskin ise ‘Sizi Kent-Yol’a almayacağım siz müteahhit firmasınız’ deyip arkasını dönüp gitti ve biz yine sessiz kaldık” dedi.

‘BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI YAVUZ BİZİ DIŞARI ATTI’

MCY taşeron firmasının 30 Nisan’da zarar ettiği gerekçesiyle kendini feshettiğini ve yerine Norm taşeron firmasının geldiğini belirten Eren, ancak kıdem, ihbar tazminatlarının ve yıllık izin ücretlerinin yatırılmadığına dikkat çekti. Gasp edilen haklarının verilmesi için şirketin yetkili müdürüyle görüştüklerini anlatan Eren, şöyle konuştu: “Yetkili müdür Osman bey , ‘Sadece kıdem tazminatınızı yatıracağım, kabul ediyorsanız avukatla görüşün yoksa para yok’ dedi. Dün sabah belediye önünde direnişe geçtiğimizde Cihan Yavuz bizimle görüşmek istedi. Biz de kendisine artık taşerondan taşerona geçmek istemediğimizi, şu an alımların yapıldığı Kent-Yol Şirketi’nde çalışmak istediğimizi, bize öncelik vermelerini istedik. Ancak Cihan Yavuz adeta bize hakaret edercesine, ‘Sizi insan yerine koyup muhatap alıyorum’ diyerek kolumuzdan tutup bizi dışarıya attı.”

‘AÇLIĞI MÜCADELEYE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ!’

Giden taşerondan haklarını alamadıklarını, gelen taşerondan ise haklarını alıp alamayacaklarını bilmediklerini vurgulayan Eren, “Biz taşerondan taşerona geçip açlığa mahkûm olmak istemiyoruz. Şişli semti sakini işçiler olarak Kent-Yol Şirketi’ne geçmek istiyoruz. Bu talebimiz yerine getirilene kadar da direneceğiz. Gerekirse açlık grevine, ölüm orucuna gireceğiz ama geri adım atmayacağız. En azından asgari ücretle açlığa mahkûm edilmektense, bu açlığı mücadeleye dönüştürerek bir şeyler kazanırız” dedi.

‘DAHA YERE SÜPÜRGEMİ VURMADAN İŞTEN ATILDIM’

Direnişteki işçilerden, MCY firması kendi feshettiğinde işten çıkarılan Bayram Sarı, 15 gün önce Kent-Yol Şirketi’nde işe başladığı gibi çıkarıldığına dikkat çekti. “Elbisemi giyip bölgeme çıktım, daha yere süpürgemi vurmadan işten atıldım” diyen Sarı, “Çalışmaya başladıktan 10 dakika sonra yanıma bir araç geldi ve müdürlüğe götürüldüm. Orada benimle görüşen temizlik işleri müdürü Savaş Bey, ‘Başkanlıktan haber geldi, seni çalıştıramayız’ dedi. Nedenini de öğrenemedim. Hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldım” diye konuştu. Yaşlı annesine bakmak zorunda olduğunu ama işsiz kaldığını vurgulayan Sarı, “Biz işçilere hiç değer vermiyorlar, saygı göstermiyorlar. Direnmekten başka yol yok, direnerek haklarımızı alacağız” vurgusunda bulundu.

‘HEPİMİZ PARTİLİYİZ AMA EN ÇOK SÖMÜRÜLEN BİZİZ!’

Direnişteki işçi Emrah Can ise “Komşu Kart” projesinin en eski çalışanı. MCY Orman Ürünleri taşeron firması öncesi Norm taşeronda çalıştığını anlatan Can, “3 yıldır burada çalışıyorum. Önce Norm taşeron firmasına bağlı çalıştım. Daha sonra Norm ihaleyi feshettiği zaman MCY firmasına, o da ihaleyi feshettiği zaman tekrar Norm taşeron firmasına geçtim” dedi.

Haftada 6 gün saat 08.00’dan 17.00’a kadar çalıştıklarını anlatan Can, maaşlarını doğru dürüst alamadıkları gibi kıdem, ihbar ve yıllık izin ücretlerinin de gasp edildiğini kaydetti. Burada üç yıldır çalışmasına rağmen hiç yıllık izin hakkını kullanamadığına dikkat çeken Can, artık taşeronun taşeronunda çalışmak istemediklerini vurguladı. Seçim sürecinde geri dönüşüm işinin yanı sıra CHP’nin pankartlarını astıklarına, sandık görevlisi olduklarına işaret eden Can, “Biz Şişli semtinin insanlarıyız ve hepimiz de partiliyiz. Ama konu işe gelince en çok sömürülen de biziz. Böyle çalışmak istemiyoruz, yarınımız belli değil. Maaşımızı alıp almayacağımız garanti değil. Direnişteki 30 işçi olarak Kent-Yol Şirketi’ne geçmek istiyoruz ve bunun için sonuna kadar direneceğiz” dedi.