Doğubayazıt ve Tatvan Newrozu’nda binler buluştu

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi ile Bitlis’in Tatvan ilçesinde düzenlenen Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.

Doğubayazıt Newroz’u belediye binası açık otopark alanında kutlandı. Halk sabah saatlerinden itibaren kutlama alanında toplanmaya başladı.

Kar ve soğuk havaya rağmen alan dolarken, ilk konuşmayı yapan HDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Serhat Ceylan, “2022 Newroz’u demokrasi ve özgürlükler için bir irade beyanı olmuştur” dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, “Kürt sorunu yoktur diyenler gelip Doğubayazıt halkına baksınlar” diyerek inkarcılara seslendi.

Tırmanan saldırılara ve baskılara dikkat çeken Koç, “Her gün halkımıza saldırıyorlar. Mücadelemizi bitirmek yok etmek istiyorlar. Bugün binlerce arkadaşımız cezaevinde işkence ve kötü muamele dayatılıyor. Ama asla ne onların ne bizim mücadelemizi bitirmeyi başarmayacaklar” şeklinde konuştu.

Koç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de tepki göstererek "İmralı zindanında eşi benzeri görülmemiş bir tecrit uygulanıyor. Kendi anayasalarını bile çiğniyorlar. Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılsın. Öcalan yaşanan tüm sorunları çözebilir” diye konuştu.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Kürtler zulme karşı hiçbir zaman baş eğmemiştir” dedi ve şunları ekledi: “Kürtlerin köle olmasını istiyorlar. Bu baskılara karşı hiçbir zaman halkımız korkmadı. Direnerek bu günlere geldik. Onlar gidecek biz kalacağız ve özgür Kürtlerle ve özgür yaşamı inşa edeceğiz. Bunu halkımızla başaracağız. Biz bir gider binler geliriz, bunu sakın unutmasınlar.”

Daha sonra Newroz ateşi yakıldı, Koma Aryen müzik grubu, Devrim Çelik ve Evin Sındi şarkılarının eşliğinde halaylar çekildi.

TATVAN NEWROZU

Tatvan Fuar alanda da yoğun polis ablukasına rağmen binlerce kişi toplandı.

Tertip komitesi adına konuşan İbrahim Baran, Newroz’un tarihine değinerek Newroz’un barışa vesile olmasını diledi. 

Tevgera Jinên Azad (TJA) adına konuşan Zekiye İlbasan, Amed’de 16 Mart günü gerçekleşen ve 25 kadının gözaltına alındığı baskınları hatırlatarak, “Kadınlardan korkuyorlar, kadın mücadelesinden korkuyorlar, çünkü biliyorlar ki kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz” dedi.

İlbasan, Newroz’un Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne vesile olacağını sözlerine eklerken, “Sayın Öcalan özgürleşmedikçe ne Türkiye’ye ne Ortadoğu’ya onurlu bir yaşam gelmeyecek” dedi.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı,  “Burada bu soğuk havada, yeni bitme Dehak’lara karşı Demirci Kawa’ların sesi olduğunuz için sizi canı gönülden selamlıyorum” diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, direniş ve dayanışma çağırısında bulundu.

Konuşmalar ardından Newroz ateşi yakıldı. Program Dengê Jinên Azad Grubu ve sanatçı Gülay Kaya’nın seslendirdiği ezgilerin ardından son buldu.