DTK'den Zilan Katliamı açıklaması: Hakikat Komisyonu kurulmalı

DTK, 93 yıl önce Geliyê Zilan'da katledilen onbinleri anarak, gerçeklerle yüzleşilmesi için Hakikat Komisyonu'nun kurulması gerektiğini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Geliyê Zilan katliamına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

93 yıl önce gerçekleşen katliamda 44 köyün yakıldığı, kadın, çocuk, yaşlılarında içinde bulunduğu on binlerce Kürt'ün katledildiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar ifade edildi: "Katliamdan kurtulanlar, ya tutuklandı yada sürgüne gönderildi. Böylece demografi değiştirilerek asimilasyon politikaları gerçekleştirilmek istendi. O zaman ki basın katliamı kirli bir dille savunarak kamuoyuna meşru göstermeye çalıştı. O sözlü tarih ve katliamdan sağ kurtulan çocuklar, barbar tekçi devlet sistemini açıkça gözler önüne seriyordu. Zilan deresinde dökülen kan halkımızın yüreğinde akıyor. Bizler bu katliamda yaşamını yitirenleri saygı ve minnetle anıyoruz. Anıları yasımızdır ve yasımız halen sürüyor.” 

YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Tekçi zihniyetin ardılları tarafından Kürt halkına karşı sistematik bir şekilde katliamlarını sürdürdüğü söylenilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bunlar katliamlarla yüzleşmek yerine katliamların üstünü örterek unutturmaya çalışıyor. Bu nedenle Şêx Saîd ve Seyid Rıza'nın mezar yerleri saklanılıyor. Katliamların yapıldığı yerlerde barajlar ve yeni yapılar inşa ediyorlar. Bu şekilde bizi hafızasız bırakmak ve suçlarını örtmek istiyorlar. Ancak ancak halkımızın değerlerine sahip çıkması ve hafızasını canlı tutması özgürlük ve demokrasi mücadelemize güç katıyor. DTK olarak bir kez daha bu katliamda yaşamını yitirenleri saygı anıyor, çözümün ve barışın yol ve yöntemlerinin yüzleşmede olduğunu belirtiyoruz. Bu nedenle bir an önce Hakikat Komisyonu oluşturulmalı."