DTK ve DBP: İnsanlık değerler için Rojava'ya sahip çıkılmalı

Rojava Devrimi’nin yıl dönümünü kutlayan DTK ve DBP, “İnsanlık değerlerini savunanlar Rojava Devrimi’ne sahip çıkmalıdır. Kürt halkı, yeni Lozan’ların önünü almak için Kobanê ruhuyla çıkarlarına sahip çıkmalı" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Rojava Devrimi’nin 11’inci yıl dönümüne dair yazılı açıklama yayımladı. Ağır bedeller ve eşsiz bir mücadele ile gerçekleştirilen Rojava Devrimi’nin 11 yıldır aydınlattığına dikkat çekilen açıklamada, “Kürt kadınları ve Kürt halkının öncülüğünde verilen mücadele ile DAİŞ’in barbarlığına karşı insanlık değerlerini, iktidarların çıkarlarına karşı halkın çıkarlarını korumuştur. Bu yüzdendir ki Rojava Devrimi, dünyanın ilgisini çekiyor. Rojava Devrimi halkların eşit ortak yaşamını inşa etmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Rojava Devrimi, Ortadoğu’da sorunların çözüm yolunun üçüncü yol olduğunu, eşit ve ortak bir yaşamın mümkün olduğunu gösterdi. Tekçiliğe karşı çoğulculuğu savunan Rojava Devrimi, bugün AKP-MHP faşist rejiminin saldırılarıyla karşı karşıyadır. Politikasını Kürt düşmanlığı üzerinden oluşturan bu rejim, Kürt kazanımlarına her yerde saldırmaktadır” denildi.

'KOBANÊ RUHUYLA DİRENİŞ' MESAJI

Kurdistan’ın Lozan Antlaşması’yla parçalandığının ve Kürt halkı arasına sınırlar çizildiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Ancak Kürt halkı bu sınırları kaldırarak, Kobanê ruhuyla Rojava’ya sahip çıktı. Rojava Devrimi, ulusal birliğin de umududur. Bu yüzden Kürt halkı, yeni Lozan’ların önünü almak için Kobanê ruhuyla çıkarlarına sahip çıkmalı ve kazanımlarını korumalıdır. Rojava Devrimi insanlık değerlerini korudu. Bu yüzden dünya ve insanlık değerlerini savunanlar Rojava Devrimi’ne sahip çıkmalıdır. Devrimin kalıcılaşması için çalışmalı ve sorumluluk almalıdır. DTK olarak bir kez daha Rojava Devrimi’ni selamlıyor ve Kürt halkının kazanımlarını korumak için mücadelemiz sürecek.”

 DBP: HERKES DESTEKLEMELİ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ise "Tüm devrimci ve demokratik güçleri bu devrimi desteklemeye çağırıyoruz" dedi.

“Kuzey Suriye halkının DAİŞ vahşetine ve bu vahşete ortak olmuş zihniyetlere karşı var güçleriyle karşı karşıya kaldığı Rojava Devrimi bugün 11. yılını geride bırakıyor” diye belirtilen açıklamada, “Rojava Devrimi, sadece Kürt halkı için değil, Arap, Türkmen, Suriye, Ermeni ve tüm inançlar için siyasi birlik ve ortak yaşam oluşturmuştur. Dünyada alternatif bir sistem olarak kabul edilen ve kadınların öncülüğünde yaygınlaştırılan bu devrim, tüm halklar için onurlu bir yaşam umudu olmuştur” denildi.

 AKP-MHP iktidarının Rojava Devrimi’ne yönelik saldırılar gerçekleştirdiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kürt topraklarındaki savaşın bitmesini istemeyen güçler, tüm engellemelere ve saldırılara rağmen bu direnişi durduramıyor. Kürt halkının kazanımlarını hedef alan bu saldırılara karşı Kürt halkı ortak bir tavır sergilemeli, özellikle Lozan Antlaşması'nın yüzüncü yılında Kürt halkı birliğini yeniden kurmalıdır ki Kürt halkı arasında yeniden sınırlar oluşmasın. Bugün halklar bir arada barış içinde yaşamak istiyor. Savaşın bitmesini ve tüm sorunların üçüncü yol siyasetiyle çözülmesini istiyor.

 Rojava Devrimi sadece Kürt halkının barış ve özgürlük mücadelesi değildir. Bu devrim, bölgede yaşayan tüm halkların devrimi, inanç özgürlüğü ve barış devrimidir. Ortadoğu'da bize farklı yaşamın mümkün olduğunu gösteren ve üçüncü yol siyasetini geliştirenleri selamlıyoruz. Demokrasi ve barış mücadelesiyle sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Çözüm yolunu tıkayan savaş siyasetine karşı, çözüm inancıyla halk direnişini selamlıyor, tüm devrimci ve demokratik güçleri bu devrimi desteklemeye çağırıyoruz.”