Eczacılar depolar tarafından ödeme kıskacına alıyor

Eczacılarla, ecza depoları arasında yaşanan ödeme krizine tepki gösteren Eczacılar Birliği, döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle kısa vadede yapılması istenen ödemeleri eczanelerin kaldıramayacağını ifade etti.

Eczacılar Birliği, ecza depolarının eczanelerle sene başında imzaladıkları ödeme sözleşmelerini tek taraflı olarak feshetmeye başlamasına dair açıklama yaptı. Açıklamada SGK, Sağlık Bakanlığı ve ecza depoları arasında halledilmesi gereken sorunların eczacıların erken ödemeye mahkum edilerek giderilmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

Sürdürülebilir bir ilaç ve eczacılık hizmeti sağlamak için yoğun çabalar sarf edilen bir dönemde, eczacıların böyle bir ekonomik yükü kaldırabilmesinin mümkün olmadığı, uygulamanın bütün ecza depoları tarafından benimsenerek genişletilmesi halinde gerekli sessiz kalmayacaklarını ve gereken tepkiyi göstereceklerini belirten Eczacılar Birliği, uygulamadan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

İstanbul Eczacılar Odası Üyesi Eczacı Pınar Uzuner, ecza depolarının uygulama değişikliğinin nelere yol açabileceğine dair ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

OLMAYAN BİR PARA İLE ÖDEME YAPMAMIZ BEKLENİYOR

Normal koşullarda reçete ödemelerini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 90 günde bir aldıklarını belirten Pınar Uzuner, eczacılar ile SGK arasında mutabık olunan ödeme süresi değişmediği halde depoların eczacılardan aylık veya 45 günlük ödeme talebinde bulunmasının eczacılara maddi külfet yüklediğine dikkat çekti: "Bizler ağırlıklı olarak SGK ile çalışıyoruz. Yaptığımız reçetelerin ödemelerini kurumdan 90 gün sonra alıyoruz. Sözgelimi Haziran ayında yaptığımız bir reçetenin ödemesini Eylül ayında alıyoruz. Ecza depoları aldıkları kararla bizden ödemeleri 30 veya 45 gün sonra almaya başlayacaklarını belirtti. Bu, eczacının cebinden ödeme yapması demek. Olmayan bir para ile ödeme yapmamız bekleniyor. SGK'dan reçete ödemesi almadan eczacıların bu rakamları kendi başlarına karşılamaları mümkün değil."

Ecza depolarının bu uygulamaya gitmesinde dövizdeki artışın payına dikkat çeken Uzuner, Türkiye'deki ekonomik belirsizliğin sebep olduğu bu durumda, eczacıların ceplerinde olmayan bir para ile ödeme yapmaya mahkum edilmelerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Uzuner şöyle devam etti: "Normal koşullarda ödeme sözleşmeleri eczacılar ile depolar arasında yılın başında yapılır ve bu SGK'nın ödeme takvimine göre ayarlanır. Sözleşmelerde tek taraflı bir fesh durumunu yaşamaya başladık. Depolar dövizdeki artışı öne sürerek eczacılardan bilhassa ithal olarak tanımlayabileceğimiz ilaç grubunun ödemelerini kısa vadede yapmalarını istiyor. İlk etapta birkaç ecza deposu tarafından bu uygulamaya başlandı ancak kaygımız uygulamanın ülke çapında genişlemesi. Döviz artışı hepimiz için geçerli. Firmalar kendilerini bu ekonomik koşullarda garanti altına almak istiyorlar ancak meslektaşlarımızın bu külfeti kaldıracak gücü yok."