Ege'de Newroz ateşi: Binler buluştu

Aydın, Denizli, Manisa, Bandırma, Ayvalık ve Bodrum’da binler Newroz ateşini yaktı.

Newroz kutlamalarına Aydın, Denizli, Manisa, Bandırma, Ayvalık ve Bodrum’da binlerce kişi katıldı.

AYDIN

Aydın Newroz tertip komitesi, Efeler ilçesi Osmanyozgatlı Mahallesi’nde düzenlediği Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Alana, HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafı ve "Deniz Poyraz Ölümsüzdür" ve “Kampüslerden Newroz alanlarına öğrenci gençlik Mazlumların ruhuyla yürüyor” yazılı pankart asıldı.

Newroz alanını, sarı, kırmızı, yeşil flamalar ile giydikleri yöresel kıyafetleriyle sabah saatlerinde dolduran halk, ezgiler eşliğinde halay çekti. Kitle sık sık, "Biji Serok Apo", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindana", "HDP halktır halk burada" sloganları attı.

Kutlamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Newrozların halkların bütün farklılıkları ile bir arada yaşamak istemi olduğunu belirterek, “2022 kazanma zamanı, biz 2022’de bu iktidarı göndereceğiz. 2013 Newrozu hepimize umut verdi. Barışa çok yaklaşmıştık. Sayın Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme Türkiye’deki kalıcı barış için çok önemliydi. Bu iktidar o masayı devirdi" dedi.

Kemalbay ve kadınlar eşliğinde yakılan Newroz ateşinin ardından kutlama çekilen halaylarla devam etti.

MANİSA

“Dem, dema serkeftinê ye (Şimdi, kazanma zamanı)” şiarıyla ile Newroz ateşi, Manisa'nın Lale Meydanı’nda yüzlerce kişi tarafından yakıldı. Alanda “Gençlik Dehak’ın yürüyüşünü yükseltiyor. Özgürlüğe yürüyor” yazılı pankart asılırken, tutuklu siyasetçiler ve Newroz'un simge isimlerinin yer aldığı fotoğrafların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Newroz için bedenini ateşe verenleri anarak, "Bu Newroz’ların coşkusunu bizler onlara borçluyuz” dedi. Sarısaç, "Türkiye’nin bu hale gelmesinin tek sebebi barış müzakerelerinin bozulması ve Öcalan’ın tecrit altına alınmasıdır. Öcalan’a uygulanan tecrit halklara tecrittir. Öcalan’a uygulanan tecrit ile sadece Kürtler zararlı çıkmayacaktır. Barış, kardeşlik zarar görecektir. Kürt sorununun barış ve demokratik şekilde çözülmesi için bir an önce İmralı kapıları açılmalıdır. Kürt sorununu silahlı yöntem ile çözenler, dün nasıl kaybetti ise bugünde kaybetmeye mahkumdur” dedi.

Sarısaç'ın konuşması ardından “Bijî Serok Apo” sloganı atılırken, Sarısaç’ın konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı.

Newroz kutlaması, sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halayla sürdü.

 

DENİZLİ

Denizli'de Newroz, Denizli Merkezefendi ilçesinde kutlandı. Kutlama için binlerce kişi, sabahın erken saatlerinde yöresel kıyafetleri ve HDP bayrak ile alana akın etti. Kutlama alanına, HDP bayrakları, “Şimdi kazanma zamanı”, “Barış ve demokrasiyi birlikte kazanacağız, halklar kazanacak”, “Dehak’lara karşı Kawa olmalı”, “Bijî Newroz”, “Savaşa, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı, demokrasi ve özgürlük için şimdi dayanışmayla kazanma zamanı” ve “Newroz Piroz be” pankartları asıldı.

Denizli Newroz'unda konuşan HDP Milletvekili Sıddık Taş, tecrit politikalarının ülkenin temel sorunu olduğunu kaydederek, “Türkiye’deki cezaevlerinde 2015 yılından bu yana ağırlaştırılmış bir tecrit politikası var. Tecrit İmralı adasında başladı, tüm ülkeye ve Kürdistan’a sirayet etmiş durumda. Cezaevleriyle başlayan tecrit halka, topluma ve tüm cezaevlerine sirayet etti. AKP'nin yürüttüğü kirli politikalarından kaynaklı halk artık toplumsal taleplerini dile getiremez hale geldi. Buradan tüm Türk ve Kürt halklarına sesleniyor, gelin hep beraber Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecrit politikalarına karşı mücadele edelim" dedi.

Daha sonra Newroz ateşi, “Newroz piroz be” ve “Bijî Newroz” sloganlarıyla yakıldı. Alanda bulunan binlerce kişi sık sık, “Bijî serok Apo” sloganı attı. Kutlamada sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde coşku doruğa çıktı.

BANDIRMA

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Newroz ateşi, Yüzüncü yıl  Mahallesi'nde yüzlerce kişinin katılımıyla yakıldı. Kutlamaya, HDP Eş Genel Başkan Yardımcı Naci Sönmez,  Parti Meclis Üyesi Engin Güleser, Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcilerinin yanı sıra ve çok sayıda kişi katıldı. Kadınlar, yöresel kıyafetleri ve taşıdıkları yeşil, kırmızı, sarı flamalarla alanı doldurdu. Alana "Newroz Piroz Be" pankartı asılırken, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jiyan Nabe", “Jîn Jîyan Azadî" sloganları atıldı. Hava muhalefetine rağmen halk, seslendirdikleri şarkılar ile halay çekti.

Kutlamada konuşan HDP’li Naci Sönmez, uzun zamandır Kürt halkına ve dostlarına karşı büyük bir zulüm uygulandığını kaydederek, “Yüzyıllardır bu topraklarda bir savaş hüküm sürüyor, gelin hep birlikte bu savaşı durduralım. Biz yıllardır bu ülkede demokratik bir çözüm olması için mücadele ve diyalog için çaba sarf ediyoruz. Bu gün bizi alanlarda terörist ilan edenler, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve ismini sayamadığım kişileri cezaevine atarak bedel ödetiliyor. Biz kan ve savaş istemiyoruz, bu ülkede herkes eşit yurttaşlık temelinde yaşasın istiyoruz” diye belirtti.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Ardında sanatçı Şoret Can, Nihat Baran ve Gülşen Yıldırım sahneye çıktı. Kitle ateşin etrafında zılgıt ve sloganlarla halay çekti.

AYVALIK

Balıkesir Ayvalık ilçesinde ise Newroz kutlaması Yeni Mahalle’deki bir salonda yapıldı. Newroz’da kadınlar, yöresel kıyafetleriyle salonda yerlerini aldı. Sık sık “Jin jiyan Azadi”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldığı kutlamada sanatçılar sahne aldı.

HDP Ayvalık İlçe Eşbaşkanı Yekbun Aksu, Newroz'un zulme karşı direniş destanı olduğunu ifade ederken, HDP PM üyesi Sıtkı Güngör ise, "Yenilmeyecek hiçbir zorba iktidar yoktur. Dünyada yenilmeyen tek bir güç vardır, o da örgütlü bir halktır. Bu nedenle 21’inci yüzyılı dünya halklarının  yüzyılı yapmak için örgütlenelim” dedi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşini Barış Anneleri yaktı. Ardından halaylar eşliğinde "Şimdi kazanma zamanı" sloganları atıldı.

BODRUM

Muğla’nın Bodrum ilçesinde de Newroz kitlesel kutlandı. Yenikavak Mahallesi'nde gerçekleşen kutlamada yüzlerce kişi katıldı. Yöresel kıyafetleriyle alana gelen kadınlar, halay ve zılgıtlarla coşkuyu arttırdı. “Bijî serok Apo”, "Be serok jiyan nabe”, "Jin jiyan azadi", “Kahrolsun faşizm” sloganları atıldı. Alanda, “Deniz Poyraz Ölümsüzdür” ve "Aysel Tuğluk'a özgürlük" dövizleri taşındı.

Bodrum Newrozu’nda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz Kaya, yıllardır savaş politikalarıyla Kürtlerin ezmeye çalışıldığını ifade ederek, “İpek Er, Gülistan Doku bunlar hep iktidarın özel savaş politikasıdır. Tüm kazanımlarımıza saldırı düzenleniyorlar ama başaramayacaklar. Bugün Kemal Kurkut’u anarken bölgede panzerlerle ezilen çocuklar, cezasızlık politikası ile karşılaşıyor” dedi.

 Yıllardır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride dikkat çeken Kaya, tecrit sorununu çözmeyen bir anlayışın, hiçbir şeye çözüm bulamayacağını söyledi.

Newroz ateşinin yakılmasından sonra alan doldu taştı. Halk, alanda büyük bir coşkuyla halay çekti.

Ardından Bodrum Kadın Meclisi’nin kurduğu Koma Jin Grubu şarkılarını seslendirdi.

Sanatçı Bengin Mendan’ın sahne aldığı Newroz, halaylarla sonlandı.