Eğitim Sen ve İHD üyesi Akdeniz’e 6 yıl hapis

Eğitim Sen ve İHD üyesi Fırat Akdeniz’e, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyesi olan Fırat Akdeniz'in yargılandığı davada hapis cezası çıktı. Akdeniz'in "örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuksuz yargılanan Akdeniz’in katılmadığı duruşmaya, İHD yöneticisi olan avukatları katıldı. Duruşmayı Eğitim Sen Şube Amed yöneticileri ile birlikte sivil polisler de takip etti.

Savcılık mütalaasına karşı söz verilen Av. Lütfulllah Yalçın, bu dosyanın açılmasının asıl nedeninin müvekkilinin 2019 yılında katıldığı bir basın açıklaması sırasında işkence gördüğü polisler hakkında suç duyurusunda bulunulması olduğunu ifade etti.

Av. Yalçın, gördüğü işkence sonrası müvekkilinin kendisine geçmiş olsun dileğinde bulunmak üzere arayan HDP’li bir vekili ile yaptığı telefon görüşmesinin dahi dava dosyasına delil olarak konulduğunu söyledi.

İHD Amed Şubesi Başkanı olan Av. Abdullah Zeytun da müvekkillerine suçlama olarak yöneltilen katıldığı basın açıklamalarının bir kısmının üyesi olduğu Eğitim Sen tarafından düzenlendiğine dikkat çekti.

Avukat Yakup Güven ise savunmasına başlamadan önce mahkeme heyetinin dikkatini izleyicilerin arasında yer alan sivil polislere çekti.  Polisler salondan çıkarıldı.

Mahkeme heyeti, Fırat Akdeniz’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.