Ehmed Esedî: Abdullah Öcalan tarihe geçecek bir liderdir

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın Nelson Mandela gibi tarihe geçecek bir lider olduğunu söyleyen Faslı insan hakları savunucusu Ehmed Esedî, “Öcalan’ın liderlik rolünü oynayabilmesi için biran önce özgürlüğüne kavuşmasını umut ediyorum” dedi.

Faslı ünlü düşünür, yazar ve insan hakları savunucusu Ehmed Esedî, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ve fikirlerine hayranlığını dile getirdi. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fikirlerinin her geçen gün yayıldığını vurgulayan Esedî, Abdullah Öcalan’ın birçok yönünün Güney Afrika lideri Nelson Mandela'ya benzediği ifade etti.

15 Şubat 1999 yılında Uluslararası Komplo sonucu esir alınan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın önemli bir lider olduğunu vurgulayan Ehmed Esedî, “Liderler genel olarak ya askeri olur ya da siyasi ama Sayın Öcalan’da her iki liderlik vasfı da var. Bu insan, çeyrek asırdır zindanda olmasına rağmen iradesi, mücadelesi kırılmadı ve üretmeye devam etti. Bu büyük bir başarıdır. Bundan dolayı fikirlerine ve düşüncelerine katılıyorum. Nelson Mandela zindanda büyük bir direniş sergiledi ve tüm halkların yükünü omuzladı. Tüm bunlar Rêber Apo için de geçerlidir. Türk devleti uzun süredir otoriter bir zihniyetle yönetiliyor. Demokrasi zaman zaman gelişse de Kürt halkına karşı zulüm hep devam etmiştir. Kürt halkı biran önce Rêber Apo’nun özgürlüğünü sağlamalıdır. Neden? Çünkü o Türkiye’de barışı ve demokrasiyi inşa edecek önemli bir liderdir" dedi. 

Esedî devamla şunları ifade etti: "Yani cezaevi yerine dışarıda olmalı, barış ve demokrasi için muhatap alınmalı. Fakat maalesef Türkiye’deki askeri zihniyet bu durumun önemini hala anlamak istemiyor. Sayın Öcalan'ın önemli kitaplar yazdığını ilk kez duyuyorum. Alıp, okumaktan keyif duyacağım. Amazig halkı ve Kürt halkının benzer özellikleri var. Her iki halk da demokratik bir bilince sahip. İşgalcilerin saldırılarına rağmen iki halk da hala ayakta ve her zaman direniyor. Kürt halkı gelecekte barışı ve onurlu yaşamı inşa edecek. Rêber Öcalan’ın da liderlik rolünü oynayabilmesi için biran önce özgürlüğüne kavuşmasını umut ediyorum.  Özgürlük ve demokrasi için yola çıkan, yaşamının büyük bir bölümünü Kürt halkı için feda eden ve tarihe geçmesi gereken kişidir.

Nelson Mandela ortaya çıktı ve hem kendi ülkesinde, hem de dünyada siyasi bir rol oynadı. Umarım aynı şey Kürt Halk Önderi için de olur. Haklı davası için mücadele eden her halk sonunda amacına ulaşacaktır. Çünkü her halk onurlu bir yaşam için mücadele eder. İnanıyorum ki Amazig halkı da, Kürt halkı da büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürdükleri bu mücadelede başarıya ulaşacaktır.”