Emirali Türkmen: HDP deneyimi yeni bir dünya deneyimidir

Seçimlerden sonra başlattıkları yeniden yapılanma süreci ve halk buluşmalarından çıkan sonuçlar doğrultusunda kongreye gideceklerini belirten Emirali Türkmen, HDP’nin dünyanın birçok ülkesine örnek olan fikriyatını güçlendireceklerinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim İşleri Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Emirali Türkmen, seçim sonrası gelişen sürece ilişkin ANF’ye konuştu.

Parti olarak konferans ve kongre sürecine girmeden önce yapmış oldukları çalışmaları aktaran Türkmen, “Seçim sonuçlarından sonra Merkez Yürütme Kurulumuz bir karar aldı. Eşbaşkanlarımızın partiyi kongreye götüreceğini ve görevlerini bırakacaklarını belirtti. Partinin yeniden yapılanması programını önümüze koyduk. Öncelikle parti meclislerimizi topladık. Yani hem HDP hem de Yeşil Sol Parti meclislerini bir araya getirdik ve uzun bir seçim değerlendirmesi yaptık. İki partinin eşbaşkanlarını toplayarak, tekrar bir seçim muhasebesi ve değerlendirmesi yaptık. Bunun arkasından üçüncü ayak olarak bütün illere giderek, il ve ilçe yöneticilerini topladık, seçim değerlendirmesi yaptık. Dördüncü ayak olarak da halkımıza gitmeye karar verdik ve bütün ilçelerde halk toplantıları yaptık.


Biz Türkiye'yi sekiz bölge olarak tarifliyoruz. Özellikle depremden sonra, deprem bölgesini ayrı bir bölge olarak tasarlamıştık. Bu sekiz bölgede, bütün ilçelerde halk toplantıları yaptık ve halkımızla fikir alışverişinde bulunup onların fikirlerini aldık, eleştirilerini aldık ve bunların muhasebesini yaptık. Tasarlamış olduğumuz bu birinci ayağı tamamlamış durumdayız. Şimdi bütün bu tartışmalardan ve eleştirilerden sonra şimdi önümüze yeniden yapılandırma ve yeniden inşa sürecini koymuş durumdayız ve bunun hazırlıkları içindeyiz.

Halkımız, bu seçim sürecinde niye bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmadığımız, ittifak politikamızın yanlışlığı ya da zayıflığı yönünde gelen eleştiriler, aday süreci, kampanyayı niye yeterince güçlü yapamadığımız ve neden HDP değil de Yeşil Sol Parti ile seçime girmek zorunda kaldığımız yönlü tartışmalarımızı yürüttük. Bütün halk toplantılarında da diğer yaptığımız örgüt birimleri toplantılarında da bunları uzun uzun kayıt altına aldık ve hangi bölgelerde farklılıklar vardı, hangi bölgede, hangi sorun daha önde görünüyor gibi tespitlerde bulunduk” dedi.  

GELENEĞİ HATIRLATAN BİR PARTİ İSMİ OLACAK

Bu ayın 27’sinde HDP kongresiyle birlikte siyaseti Yeşil Sol Parti üzerinden yürüteceklerini ifade eden Türkmen, şöyle devam etti: “HDP'yi kapatmıyoruz ama HDP'yi bizim deyimimizle soğutmaya karar verdik. Yani aktif siyasetimizi Yeşil Sol Parti  üzerinden yürüteceğiz. Onun için öncelikle, HDP kongresini yapacağız ve Anayasa Mahkemesi sürecinin sonucunu bekleyeceğiz. Yeşil Sol Parti’yi de yeniden kurma hazırlığı içerisindeyiz. Bu muhasebenin zaten en önemli nedeni, aynı zamanda 12 yıllık HDP tarihinin de bir eleştirisi/özeleştirisi olması. Yani başladığımız süreçteki  önümüze koyduğumuz hedefler, parti paradigmamız dediğimiz ya da parti mimarimizin zayıf noktaları. Ama şu konuda hepimiz hemfikiriz; paradigmamız doğru. Yani paradigmamızda bir sorun olmadığı, paradigmamızın tarihsel bir öneme sahip olduğu, Türkiye'yi yeniden kurma potansiyelinin paradigmamızda olduğu konusunda hemfikiriz. Örgütsel modellerimizdeki eksiklerimizin de muhasebesini yaptık. Biz diğer partilere benzeyen bir parti değiliz. Bu yanıyla halk toplantılarında da kısmen bunu ben kendi şahsım olarak anlatmayı dedim. HDP deneyimi, yeni bir dünya deneyimidir. Başka ülkelerdeki siyasi partiler de kısmen HDP deneyimini yapıyorlar. Mesela buna en iyi örnek Şili ve Brezilya'dır. Bunlarda da çoğulcu parti modelleri bir araya gelerek, birleşik bir mücadele ortaklıkları kurmuştu. Bu bizim açımızdan HDP'nin aslında nasıl bir dünya deneyimi olduğu konusunda kıymetini gösteriyor. Bundan sonrası partimizi yeniden inşa etmek ve üçüncü yol dediğimiz çizgiyi ve o halkayı büyütmek, genişletmek ve mücadelenin temel gücü olmasını  sağlamak için yeniden inşa ve yeniden kurma çabası içerisine gireceğiz.”

Yeşil Sol Parti’nin önümüzdeki kongrede bir isim değişikliğine gideceğini de hatırlatan Türkmen, yeni ismin HDP geleneğini hatırlatan bir isim olacağı mesajını verdi: “Henüz nasıl bir isim koyalım diye tartışmamız olmadı ama önümüz dönem bunu konuşacağız. Doğal olarak geleneğimizi doğru tarif edecek bir isim olmasını önemsiyoruz. Halkımız da bizden bunu istiyor zaten. Şimdi Yeşil Sol Parti’nin kongre ve konferans süreçlerinde orada da yenilikler yapacağız. Aynı zamanda örgütlenme modelimizi de gözden geçiriyoruz. 10 yıl sonra örgütlenmemizin kimi eksik ve zayıf  yanlarını gözden geçiriyoruz ve bunlara karşı yeni atılımlar, yeni hamleler yapacağımız bir dizayn içerisine gireceğiz. Biz halk partisiyiz ve HDP'yi diğer partilerden ayıran en büyük özellik bu. Yani doğrudan halkın gelip siyaset yaptığı, kendi toplumsal taleplerini dillendirdiği, farklı toplum kesimlerinin, siyasal taleplerinin aynı zamanda onların muhataplarının, o mücadeleyi yürütenlerin katıldığı bir mücadele ortaklığı.”

KAYYUMA İZİN VERMEYECEĞİZ

Yerel seçimlerin partisi için hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Türkmen sözlerini şöyle noktaladı: “Biliyorsunuz biz iki yerel seçimlerde belediyelerimizi seçimlerle alıyoruz ama kayyumlarla el koyuyorlardı. Bu aslında seçimlerin meşru olmadığının da somut örneği idi. Bunu da uzun uzun tartıştık. Bu sefer belediyelerimizi seçeceğiz ve onlara sahip çıkacağız. Bunun için 'nasıl mücadele araçları kullanmalıyız'ı da kısmen konuştuk ve konuşmaya devam ediyoruz. Bu anlamda seçimler bizim için hayati. Genel seçimler bize şu sonucu söylemiş durumda; evet, biz yine belediyelerimizi geri alacağız. Ama bu sefer almakla kalmayacağız, belediyelerimize bir daha kayyum atanmasına izin vermeyeceğiz.”