Fırat: Pir Sultan’ın adaletini istiyoruz

Sivas Katliamı’nın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen adaletin sağlanmadığını belirten İstanbul Milletvekili Celal Fırat, “Adalet talep ediyoruz ama Yezid'in değil, Pir Sultanların adaletini istiyoruz” dedi.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, katliamcı zihniyet değişmediği için yüzleşmek ve yargılamak yerine üzerinden 30 yıl geçen Sivas Katliamı kurbanlarını anmanın yasaklandığını söyledi. 

ANF’ye konuşan Garip Dede Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, 2 Temmuz 1993'te yaşananları, Türkiye tarihi içerisinde kara bir leke olarak görmek gerektiğini, zaten cumhuriyet tarihinin aynı zamanda katliamlar tarihi olduğunu söyledi. Fırat, yüz yıldır bakış açısında herhangi bir değişim olmadığını belirterek, şunları ifade etti: "Cumhuriyetin birinci yüzyılına baktığımızda katledilen toplum kesimlerinin potansiyel suçlu olarak gösterilme örneklerini sıkça görürüz. Egemen mantığın bakışı budur; kendinden olmayanı kriminalize eder, katletmek için zemin hazırlar. Dersim Katliamı yapıldığında da oradaki Alevi Kürtleri sorumlu tuttular. Maraş'ta, Çorum'da ve Sivas'ta aynı şey oldu. Cumhuriyetin ikinci yüzyılından başka bir Türkiye bekleniyorsa katliamlarla yüzleşmek ve katilleri yargılamak zorundalar ama üzerinden 30 yıl geçmiş bir katliamın anma etkinliklerini yasaklıyorlar."

HİÇBİR SOMUT ADIM ATILMADI

Sivas Katliamı'nın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen devletin katliamı aydınlatma ve failleri yargılama konusunda hiçbir somut adım atmadığını vurgulayan Fırat, şöyle devam etti: “Dönemin başkanı Tansur Çiller, Sivas Katliamı'na dair yaptığı açıklamada 'Çok şükür dışarıdaki vatandaşlarımızdan hiçbirine bir şey olmadı' demişti. Sonrasında insanların katledildiği yere kebapçı açılmasına izin verdiler. 21 senedir AKP bu devletin başında ve Sivas Katliamı'nın failleriyle alakalı hiçbir etkin soruşturma yürütülmedi. Faillerin çoğu bu iktidar döneminde yurt dışına kaçtı. Katliam sorumlusu Cafer Çakmak'ın her yerde arandığı söyleniyordu ama Sivas merkezde vefat ettiğini öğrendik. Devlet, bu acıları yaşatanların yanında durduğunu ve sahip çıktığını gösterdi.”

KATLİAMLAR TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİ

Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğratılarak düşürülmesi tehlikesi bulunsa da uluslararası hukukta insanlığa karşı işlenmiş suçlar için zaman aşımı bulunmadığını hatırlatan Fırat, devletin Sivas öncesinden başlayarak katliamlar tarihi ile yüzleşmesi ve toplumdan özür dilemesi gerektiğini söyledi. 

ADALETİN YERİNİ BULMASI İÇİN MÜCADELE

Alevi kurumlarının, yıllardır Madımak Oteli'nin bir utanç müzesi olmasını istediğini kaydeden Fırat, şöyle konuştu: “Bugün olmazsa yarın biz Aleviler olarak Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi ulu divanı bu dünyada kuracağız, adaletin yerini bulması için elimizden geleni yapacağız. Adalet talep ediyoruz ama bizim istediğimiz adalet, Yezid'in adaleti değildir. Dilinden, dininden ırkından, renginden dolayı insanları yargılayanların değil, Pir Sultanların adaletini istiyoruz. Devletin katliam yaptığı tüm kesimlerden özür dilemesi gerekiyor. Bu yapılmadıkça yüzlerine zalimlik yaptıklarını ve katilleri koruduklarını her platformda söyleyeceğiz."