GÜNDEM 18 MART 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KJK Koordinasyonu, Newrozlaşan Kürdistan kadınının, bedenini Newroz ateşiyle sararak, özgürlük ateşini söndürmeye hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini kanıtladığını vurguladı.

- PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, Efrîn’in gündemlerinde çıkmayan yara olduğunu belirterek, “Özgürleştirilmesi için çalışıyor ve örgütleniyoruz” dedi.

- Her yerde kısa bir sürede halkla bütünleşen, halka güven veren, halkın sevgisini kazanan “seyyar gerilla” Cibinli Hüseyin, haksızlık ve kötülüklere karşı bir semboldü.

- Özgürlükten yana olan tüm halkların Newroz'unu kutlayan KODAR Üyesi Farhad Pawe,  Doğu Kürdistan'daki halkı "Amed Newroz ruhu ve Mazlum Doğan’ın direniş ruhuyla Newroz kutlamalarına katılmaya" çağırdı.

- Kürt Halk Önderi’nin paradigmasının halklara ve farklı kültürlere yaşam olanağını sağladığını ifade eden tarihçi Dr. Nick Brauns, “Abdullah Öcalan’ın Demokratik Modernite düşüncesi Ukrayna halkları için de uygulanabilecek bir sistemdir” dedi.

- Metina'da HPG/YJA Star gerillaları, 2022 Newrozunu büyük bir heyecan ve coşku ile kutladı. Gerillalar, Newroz’un gelişiyle kendilerini yeni hamlelere hazırladıklarını dile getirdi.

-Başta kadınlar olmak üzere direnen Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının 2022 Newrozunu kutlayan TJK-E, “8 Mart’ta başlayan kadın baharlaşmasını 21 Mart ile halkların baharlaşmasına hep birlikte çevirelim” diyerek alanlara çağırdı.

- Efrîn’in Türk devleti tarafından planlı olarak Kürt soykırımının merkezine dönüştürüldüğünü belirten Efrîn İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, işgalden bu yana en az 676 sivilin katledildiğini, 8 bin 328 kişinin de kaçırıldığını söyledi.

-Belçika’da yaşayan Kürtler, 2022 Newrozunu 26 Mart günü Leuven’da karşılayacak. NAV-BEL,  Houvelhofpark 3010 Kesel-Lo adresinde düzenlenecek kutlama için Belçika’da yaşayan tüm Kürtler ve dostlarına katılım çağrısı yaptı.   

-Van ve bölge hayvancılığı için hayati önem taşıyan ancak 2013 yılında ‘Depremde hasar aldı’ denilerek Tuşba Belediyesine verilen Van ve Et Balık Kurumu’nun arazisi, AKP’liler için lüks dairelerin yapıldığı bir alana dönüştü. Yapılan lüks daireleri alan AKP’liler, bu daireleri 1 milyon TL’den satıyor.

- “Newroz” şarkısının yazarı Hozan Kawa, bu Newroz’da tüm Kürdistan halkı ayağa kalkmalı, yediden yetmişe coşkuyla katılmalıdır” dedi.