GÜNDEM 19 OCAK 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davasının duruşması devam edecek.

- Kerkük’de iki silahlı saldırgan tarafından katledilen Firyal Süleyman Halid’e yönelik suikastle ilgili gelişmeler takip edilecek.

- PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem Güneş, kadın hareketleri kendilerini savunmak için öz güçlerini kurmak zorunda olduklarını belirterek, öz savunma için de örgütlenmenin olması gerektiğini söyledi. 

- MED TUHAD-FED Yöneticisi Av. Seda Zengin, cezaevlerinde yükselen yasal, meşru, insanı ve vicdani taleplerin karşılanması gerektiğini söyledi.

- İşgalci Türk devletinin 13 Ocak’ta başlattığı saldırılar sonucunda Kuzey ve Doğu Suriye’de 2 bin 890 köy elektrik ve susuz kaldı.

- DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, sadece seçimleri değil, seçimlerden sonrayı da planladıklarını ve kazanımları halkla beraber denetleyeceklerini söyledi.

- YJA Star gerillaları olarak şehit Sara’nın mücadelesini sürdürdüklerini söyleyen gerilla Berçem Gever ve Gelavêj Saqiz, “Sara arkadaş direnişin, özgür kadın çizgisinin, iradenin, gücün ve inancın sembolüydü” dedi.

- Ekonomi yönetiminin küresel ekonomik alandaki rekabete dahil olabilmek adına emek maliyetlerini düşürdüğünü söyleyen Özgür Müftüoğlu, belirlenen ücretlerin enflasyon altında kalmasının ana nedeni olarak bu politikayı işaret etti.

- Geride bıraktığımız 2023’te 1923 işçi, iş cinayetlerine kurban giderken 2024’ün ilk ayında ölüm haberleri de art arda geliyor. Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nde baş gösteren menenjit hastalığı ve yaşanan ölümler bunlardan yalnızca bir kısmı.