Gabar’a sevdalı Herekol

Gabar’da başladığı gerilla mücadelesinde, Gabar gibi vakur ve cesurdu Herekol. Büyük bir inançla mücadeleye tutundu ve büyüdü. 8 yıllık mücadelesiyle Kurdistan halkının gerçek bir öncüsü olmayı başardı.

Ey sevgili ülkem; sen söyle öyle kolay mıdır seni unutmak, senin için canını feda eden binlerce savaşçın, binlerce fedain var. Binlerce gencin seni korumak için silahlandı ve savaşa gitti. Cesur bir yürek ve çelikten bir ruhla her türlü işgal saldırılarına karşı fedai bir şekilde savaşarak ölümsüzlüğe ulaştılar. Bu cesur gençlerden biri de Herekol Hezex’ti.

Herekol Hezex, (Yunus Uras) 1999’da Şirnex’ın Hezex (İdil) ilçesinde dünyaya geldi. Yurtsever bir ailede ve çevrede dünyaya geldiği için Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni çocukluğundan itibaren tanıyan Yunus Uras, parti kültürü ve ahlakıyla büyüdü. İşgalci Türk devletinin Kürt gençliğine yönelik tüm saldırı ve baskılarına rağmen Yunus, düşmanın asimilasyon politikalarına karşı kendini korumak ve düşmanın bu çabalarını etkisiz hale getirmek için çabaladı. Düşmanı erken yaşta tanıyan Yunus’un en büyük hayali bir gün gerilla olmaktı. Gerilla saflarında yer almak onun için sonsuz bir aşktı. Özellikle Kobanê seferberliğinin açıklandığı 9 Ekim 2014'te Yunus Uras’ın katılım isteği daha da belirginleşti. Artık gerilla olup çocukluk hayallerini gerçekleştirmenin zamanı gelmişti. Bu arzuyla 2015’te bir yoldaşıyla birlikte gerilla saflarına katıldı. Yeni yaşamında artık Herekol Hezex’ti.

BÜYÜK HEDEFLERİ OLAN GERİLLAYDI

Gerilla Herekol, ilk önce Gabar dağlarında özgürlük yolculuğuna başladı. Kendini her koşula hazırlamış olarak canı gönülden mücadeleye dahil oldu. O, büyük hedefleri olan cesur bir gerillaydı. Halkının gerçek bir savaşçısı olmak için çok çaba harcadı. Hiçbir engel tanımadan gerilla yaşamına gönülden katılıp kendini geliştirdi. Kendisini savaş ortamında eğitip yetiştirerek, kısıtlı imkanlara rağmen yetkin bir militan haline geldi. Yoldaşlarının tecrübelerinden faydalandı; pratiği, özverisi, sade ve dürüst kişiliğiyle öncü olmayı başardı. Bir söyleşisinde, “Gerillaya katıldığımda dünyaya yeni gözlerini açmış bir çocuk gibi hissettim. Merakla, heyecanla, coşkuyla yeni bir hayata başladım. Artık kendi kendime var olduğumu ve yaşamayı hak ettiğimi söyleyebildim” diyordu.

DİRENİŞTEN TAVİZ VERMEDİ

Herekol Hezex, gerilla deneyiminin büyük bir kısmını Gabar’da kazandı. Birkaç yıl içerisinde birçok etkili eylemde yer alıp aktif rol oynadı. Düşmanla karşı karşıya geldiğinde büyük bir soğukkanlılıkla üzerine yürürdü. 2017’deki bir çatışmada kolundan yaralandı. Yaralanmasını bir engel olarak görmedi, tedavi imkanları fazla olmamasına rağmen iyileşmeyi başardı ve mücadelesine devam etti. Başûr’a 2018’te geçti ve Haki Karer Akademisi’nde eğitim görerek kendini dönemin militanlık görevlerine hazırladı. Eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra tekrar Bakur’a dönmek için öneride bulundu. Bakur’u özgürlük mücadelesi için stratejik ve önemli bir alan olarak gördüğü için 2023’te yeniden Bakur’a döndü.

BÜYÜK BİR İNANÇLA MÜCADELEYE TUTUNDU

Mücadeleye yine büyük bir aşk ve istekle katıldı. Düşmanın kapsamlı saldırılarını boşa çıkarıp ağır darbeler vurdu. Gerilla Herekol, 3 Aralık 2023 günü Mardin’in Kerboran ilçesine bağlı Deywan beldesi civarında yoldaşı Rodî Nalîn ile birlikte görevi başındayken düşmanla karşılaştı. Apocu fedai ruhla düşmana darbe indirip büyük bir direnişin ardından şehitler kervanına katıldılar. O, her zaman tarihi değerlerine bağlı bir gerillaydı. O, halkının genç bir öncüsüydü, hiç tereddüt etmeden özgürlük mücadelesini sürdürdü. Büyük bir inançla mücadeleye tutundu ve büyüdü. Gerilla Herekol, 8 yıllık mücadelesi sonucunda Kurdistan halkının gerçek bir öncüsü olmayı başardı.