Gebze'den Newroz mesajı: AKP'yi gömeceğiz!

Yoğun kar yağışına rağmen Gebze’de binlerce kişi, Newroz'u kutladı. Kutlamada "AKP'yi gömeceğiz, tecridi bitireceğiz" mesajı verildi.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla binlerce kişi, soğuk hava ve yoğun kar yağışına rağmen Newroz ateşini coşkuyla yaktı. Gebze Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar alanındaki Newroz kutlamasına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Parti Meclisi üyesi Selahattin Yılmaz da katıldı. Sahneye Türkçe ve Kürtçe, “Şimdi kazanma zamanı. Newroz kutlu olsun!” pankartı asılırken, alan bayraklarla donatıldı. Alanda sık sık, “Bijî Newroz, Newroz piroz be” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları atıldı.
Saatler öncesinden alana gelişler başlarken, kutlama halaylarla başladı. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Yoğun kara rağmen binlerce kişinin alana gelmesiyle başlayan kutlamada, demokrasi ve devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı.

 'MÜCADELE OLDUKÇA BU ATEŞ SÖNMEZ'

Kutlamada konuşan Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Selim Akboğa, alana girişlerde yaşanan engellemelere tepki gösterdi. Yüzlerce siyasetçilerinin cezaevlerine atıldığının altını çizen Akboğa, tutsakların Newroz’unu kutladı. Türkiye’nin batı illerinde en geniş demokratik ittifakı kuracaklarını söyleyen Akboğa, “AKP’yi sandıkta gömeceğiz. HDP olarak Türkiye’nin en büyük 3’üncü partisiyiz. Seçimde yönetime ortak olacağız. Bunu kimse engelleyemeyecek” diye belirtti.
HDP Gebze İl Eşbaşkanı Leyla Akgün, Newroz alanlarında kendilerini yok sayanlara çok güzel bir mesaj verdiklerini belirterek, “Bizdeki bu mücadele aşkı olduğu müddet, Newroz ateşi sönmeyecek” dedi.

'GÖREVİZ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEK'

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) Gurbet Aydoğan ise "Bugün tarih bizlere zulme karşı ortak yaşamı inşa etme görevi veriyor. Bugün tarih, Türkiye’de, Kürdistan’da egemen iktidarların baskı ve zulmüne karşı demokrasi, özgürlük mücadelesini yükseltme görevi veriyor. Egemenler bilsin ki bu yüzyıl özgürlüğün, kadınların yüzyılıdır. Bu Newroz kölelik zincirimizi parçaladığımız gün olacaktır” diye belirtti.

'İKTİDARA İZİN VERMEYECEĞİZ'

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da "Ülkenin üzerine kara bulut gibi çöktüler ama siz buraya geldiniz, güneş doğdu” dedi. Alana girilirken yaşanan engellemelere ve “sarı, kırmızı ve yeşil” renklerin alana alınmamasına değinen Gergerlioğlu, “Çünkü bunlar renkliliğe, çeşitliliğe düşmanlar. Nedir bu komedi? Biz bilmiyor muyuz neyi engellemeye çalıştığınızı. Newroz geleneğini engellemeye çalıştığınızı bilmiyor muyuz? Büyük mücadelemizle Newroz’u kazandık. Bunu kimseye kaptırmayacağız. Biz bütün bu kara kışa rağmen bu ülkeye çeşitliliği getireceğiz. Tüm renklerin hakim olduğu bir coğrafyayı kazanacağız” diye belirtti.

HDP’liler hakkında konuşan valiye seslenen Gergerlioğlu, “Sen kimsin, sen hangi hakla, halka karşı mücadele ediyorsun. Haddini bil. Bu sözleri bu ülkenin 3’üncü büyük partisine söyleyemezsin” dedi.

Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece cezaevlerindeki tecrit değil tüm bu ülke üzerindeki tecridi, hukuksuzluğu, mutlak surette bitireceğiz. Mutlak surette bu ülkenin önü aydınlanacak. Ekonomik olarak ülkeye getirdikleri felaket halden sonra halen kalkmışlar hukuksuzluklarına devam ediyorlar. Biz bunlara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bugün büyük bir duyarlılık gösterdiniz, tüm engellemelere rağmen kalktınız geldiniz, birlikte mücadele ettik ve tüm Kocaeli’ye, tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya baş eğmeyeceğimizi, boyun eğmeyeceğimizi, zindanlardaki tüm arkadaşlarımız ile sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından Newroz kutlaması MKM Sanatçısı Ruken Demir’in şarkılarıyla devam etti.