Geçmişte YİBO vardı şimdi de Türk Diyanet Yurdu!

Özellikle Kurdistan’da son yıllarda sayıları artan Dini İhtisas Merkezlerinde okuyan gençlere hür türlü baskı yapılıyor. Adeta esir kampı uygulamaları olan bu merkezlerde din yerine AKP militanı yetiştiriliyor.

Kurdistan’da başta Amed ve Wan olmak üzere merkez yerlerde son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı ama Türk Diyanet Vakfı tarafından yönetilen okulların sayısı hızla artıyor. İmam ve müezzin yetiştirmek ile görevli bu okullar etkisini artırıyor. Bir dönemler YİBO’nun yaptığını şimdi bu tür yatılı dini okullar yapmaya başladı. Bu tür okullara imam, müezzin ve din hocası olma vaadiyle götürülen Kürt gençleri, her türlü baskı ve asimilasyon sürecinden geçirildikten sonra sisteme entegre bir hale getiriliyor.

Türkiye ve Kurdistan’da 20 ilde bu okullardan açılırken, önümüzdeki yıl 8 ilde daha açılacağı bildirildi. Kurdistan’da şu ana kadar sadece Amed ve Wan’da açılan bu okullarda önümüzdeki yıl Agirî, Mûş ve Bedlîs'te de açılması planlanıyor.
Türk Diyanet Yurdu’na verilen bu okullarda öğrencilere her türlü baskı yapılıyor. Sosyal hayatları tamamen kısıtlanan, Cumartesi-Pazar günleri dahil evlerine gidilmelerine izin verilmeyen öğrencilere yurtta şiddet uygulandığı da gelen bilgiler arasında.

Bu yurtlarda yapılan bazı hukuk dışı uygulamalar şunlar: “Öğlen yemeği verilmiyor ve bu uygulamaya ise “Öğlen vakti, tasarruf vakti” deniliyor. Dönem sonunda ‘başarılı’ olamayan öğrencilerden 130 bin TL ücret talep ediliyor. Bu uygulama ise kayıt döneminde öğrenciye imzalatılarak senede bağlanmış. Buna itiraz eden öğrenci velilerine ‘Size o kadar masraf yapıyoruz, başaramazsanız paramızı geri alırız’ deniliyor. Devamsızlık sadece iki gün, 3. gün gelmeyen öğrenci derhal ihraç ediliyor. Öğrenci hasta olduğu halde 6 gün rapor alsa dahi bu kabul edilmiyor. Eğer öğrenci sağlık sorunu yaşarsa ve 6 günden fazla yoğun bakımda dahi tedavi altında tutulursa bu da ihraç sebebi sayılıyor.”

JİTEM ÜSSÜNÜ DİN OKULU YAPTILAR

Wan’da bulunan Türk Diyanet Yurdu İhtisas Merkezi ise Wan Gölü kıyısında bulunan eski JİTEM üssüne yapıldı. 1990’lı yıllarda işkence merkezi olan ve binanın altında hala kemiklerin bulunduğu söyleniyor.

Türk Diyanet Vakfı, 1975 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çalışmalarına yardımcı olmak ve din hizmetlerini üstlenecek bir nesil yetiştirilmesi amacıyla kuruldu. Ancak AKP'nin iktidara gelişiyle birlikte tamamen AKP'nin bir kolu gibi çalışan Türk Diyanet Vakfı, şimdi de Kurdistan'da din kisvesi altında asimilasyon faaliyetleri yürütüyor.