Cumartesi Anneleri eylemi yine engellendi: Çok sayıda gözaltı

Galatasaray Meydanı'na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri, Türk polislerince engellendi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Birçok kentte de destek eylemleri düzenlendi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda  bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 957’ncisini düzenledi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararının verdiği “ihlal” kararına rağmen 17 haftadır Cumartesi Anneleri meydandan vazgeçmedi. Bu haftaki eyleme, EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barboros, Halkevleri Genel Merkez Yöneticisi Zeynep Çelik, insan hakları savunucuları ile kadın örgütleri temsilcileri katıldı.

İstiklal Caddesi’nden ellerinde karanfillerle Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellendi. 

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Biz AYM kararını geçerli olduğunu düşünüyoruz. En üst mahkeme çünkü. Bir kaymakam AYM’nin üstünde değildir. Yani bir hukuk devletiyse eğer böyle bir karar alamaz. Biz sadece hukuka uyulsun istiyoruz” dedi.

Gözaltında kaybettirilen Murat Yıldız’ın annesi Cumartesi Annelerinden Hanife Yıldız, kendilerini engelleyen polise, şu sözlerle tepki gösterdi: 

“Benim çocuğumun fotoğrafını nasıl yırtabiliyorlar. Birbirimizin haklarına saygı göstermek zorundayız. Elimdeki karanfili nasıl yere atabilir. Benim anneliğime saygı göstereceksiniz. Benim çocuğumu kaybettiniz, ben çocuğumun hakkını istiyorum. Sen benden ne istiyorsun? Ben senden aldığınız evladımı istiyorum, sen benden ne istiyorsun? Bir tek canım var, canımı alacaksan al.”

Galatasaray Meydanı'na gitmek isteyen Cumartesi Anneleri polis tarafından ablukaya alınırken, gazetecilerin görüntü alması da engellendi. Meydan kısa süre içerisinde giriş ve çıkışlara kapatıldı. 

Polis ablukası sonrası meydana gelen Cumartesi Anneleri ile birçok hak savunucusu ile kadın örgütleri temsilcileri polisler tarafından gözaltına alındı. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve 30’un üzerinde kişi gözaltına alınarak Galatasaray Meydan’dan çıkarılarak götürüldü. 

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ise, “28 yıldır Cumartesi Anneleri faili meçhul cinayetlere gözaltında kayıplara, gözaltında ölümlere karşı mücadele ediyorlar ve aydınlık bir Türkiye için adalet istiyorlar. 28 yıldır onlar bu mücadelenin Türkiye'nin karanlık yüzüne karşı aydınlık yüzünün sembolü oldular. Bugün İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da onlar da Türkiye'nin Anayasa Mahkemesi’nin kendi hukuk düzenlerinin en üst mahkemesinin kararını ayaklar altına alan baskıcı, faşizan politikaları uygulayan bürokratlar olarak tarihe geçmişlerdir. Onları da kınıyorum, bu mücadele devam edecek. Karanlıklar aydınlanan kadar halkın temsilcisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Birçok kentte Cumartesi Anneleri'ni desteklemek amacıyla eylemler gerçekleştirildi.