HAK-İŞ, personeli tehdit ediyor

Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’ne çöken HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası, çalışanları istifaya zorluyor.

Kayyum atandığı 2016’dan bu yana 650 emekçinin tasfiye edildiği Van Büyükşehir Belediyesi’nde kalan emekçilerin tasfiyesi için de harekete geçildi. Tasfiyenin başını ise HAK-İŞ isimli AKP’li sendika çekiyor. Kendisine üye olmayan herkesi baskı altına alan HAK-İŞ Sendikası, boşalan yerlere ise AKP İl Başkanlığının belirlediği isimleri alıyor.

Hukuksuz uygulamalar, AKP’nin seçimleri kazanmasının sonrası daha da arttı. Memurları başka kurumlara, emekçileri çapa işleri veya evinden en uzak yere yollama en sıklıkla uyguladıkları yöntem oldu. AKP’li Hizmet-İş Sendikası, HDP’li belediye döneminde yapılan görev değişikliklerini bile gerekçe göstererek ‘Belediyeye kayyum atayın’ şeklinde açıklamalar yapıyordu. Hukuksuzluklara karşı mahkemeye gitmek isteyen emekçiler, ‘Seni işten çıkarırız’ diyerek tehdit ediliyor. 28 Mayıs’tan sonra birçok emekçi HDP’li olduğu gerekçesiyle ilçelere ve çapa ekibine, onları en çok zorlayacak işlere verildi.

DİSK’TEN İSTİFAYA ZORLUYOR

Baskılarını arttıran kayyum ve yandaş sendika yöneticileri, son bir yıl içinde emekçilerin görev yerini 7 defa değiştirdi. Belediye kayyumu ve yandaş sendika, emekçileri mobingle ya istifa ettirmek ya da başka kurumlara göndererek tasfiye etmek istiyor. Fatih Akdeniz’in başkanı olduğu Hak-İş sendikası, özellikle DİSK ve Genel İş Sendikası üyelerinde yoğun bir baskı oluşturdu. Emekçilere ‘DİSK’ten istifa edin, bizim sendikaya üye olun’ baskısı yapılıyor. İsmini vermek istemeyen bir DİSK’li emekçinin verdiği bilgilere göre; HAK-İŞ, belediyedeki yandaş amirlere “Nefes aldırmayın, istifa ettirin’ şeklinde talimat verdi. Son bir yıldır baskılar vardı ama son seçimlerden sonra daha da arttı.