Hakkari Newrozu’nda ‘çözümsüz değiliz’ mesajı

Hakkari’de soğuk havaya rağmen yoğun katılımlı Newroz kutlamasında Kürt halkının çözümsüz olmadığı ve “zalimlere karşı birlik” mesajı verildi.

Hakkari’deki Newroz, diğer kentlerde olduğu gibi “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla organize edildi.

Kutlama kent merkezinden 5 kilometre uzaklıkta bulunan otogarda yapıldı.

Soğuk havaya rağmen kutlamaya yoğun katılım gözlendi.

Newroz Tertip Komitesi Başkanı Kadir Şahin, alandakilere teşekkür ederek, “Newroz birliktir. Bu alanda, bugün zalimlere karşı birliğimizi göstereceğiz. Newroz, kutlu olsun” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir, “Bugün bile Kürt gençleri katlediliyor. Dehaklar bitmedi ama hiçbir zaman da halklar Dehak’lara karşı boyun eğmedi ve diz çökmedi. Dehakları yeneceğiz” ifadelerini kullandı.

Kutlama sırasında sık sık “Biji Serok Apo” ve “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı.

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, şöyle konuştu: “Newroz kimliğimizdir, Newroz kutlu olsun. Bizler, güneşi selamlayanlarız. Her zaman ilk önce bizler güneşi selamlarız. O yüzden yüzümüz her zaman barışa, demokrasiye ve onurlu bir duruşa dönüktür. Direnişimiz zafere taçlanana kadar mücadelemiz devam edecektir.”

Daha sonra görevi gasp edilerek yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı ve HDP İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir’in olduğu Hakkarililer, Newroz ateşini yaktı.

LEYLA GÜVEN’İN MESAJI

Kutlamada cezaevinde rehin tutulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in gönderdiği mesaj da okundu.

Güven’in mesajı şöyle: “Saygıdeğer halkımız, sizler dışarda bizler zindanda savaş, baskı ve adaletsizliğe artık yeter (Edi beşe) diyoruz. Sayın Abdullah Öcalan şahsında bir halkın tecrit edildiği, bu tecridin bütün zindanlara yayıldığını yaşayarak görüyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizde hiç kimsenin insafına ihtiyacımız yoktur. Biz Kürt kadınları olarak diyoruz ki Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava’da birlik, beraberlik, ulusal ittifakımızı oluşturarak yeni bir yüzyıla adım atacağız. Emektar halkımıza sözümüzdür; destansı mücadelemizi referans alarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz.

Küresel radikal demokrasi ile sosyalist bir dünya, demokratik bir Ortadoğu ve özgür bir toplum olmayı başaracağız. Bunu özgücümüzle yaşamın her alanında gökkuşağı renkleriyle direnişe duran, 8 Mart ile Newroz bayramı arasında bedenini ateşten köprü yapan kadınlar ve onurlu barış için hiçbir zaman alanları terk etmeyen cefakar annelerimizin öncülüğünde yapacağız. Bizler zindanlardaki politik tutsaklar olarak diyoruz ki; ne AKP-MHP faşist iktidarının ne de CHP ve dostlarının halkımızın umutlarını çalmasına izin vermeyeceğiz. Açık ve net belirtiyoruz ki halkımıza yaşatılan acılar bu kadar taze iken hiçbir düzen partisinin yanında, çeperinde durmak zorunda değiliz.

Ayrıca Kürt halkı hiçbir zaman çaresiz ve çözümsüz olmamıştır. Çaremiz de çözümümüz de halkımızın destansı direnişi ve özgücüdür. Amed halkı şahsında dünyanın her yerinde direnen halkımızın Newroz bayramını kutluyor, gelecek özgür günlerde çekeceğimiz büyük halayda buluşmayı umuyoruz. Newroz pîroz be… Leyla Güven.. Xarpêt Zindanı.”

Kutlama, sanatçı Kasım Taşdoğan’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylarla devam etti.