Halk açlığa mahkum ediliyor

Asgari ücrete yapılan zammın enflasyon oranlarının ve açlık sınırının altında kaldığını söyleyen Amedliler, hükümetin halkı açlığa mahkum ettiğini kaydetti. 

Artan pahalılık karşısında ücretlerin yetersizliğine ve işsizliğe işaret eden yurttaşlar, çoğu işyerinde asgari ücretin bile altında ve sigortasız çalışmaya dikkat çekti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023'te yıllık enflasyonun yüzde 64,77 olduğunu iddia etse de Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre yüzde 127,21 olarak gerçekleşti. Ekonomik kriz ve yaşam koşullarına ilişkin mikrofon uzattığımız yurttaşlardan Mecit Turgay, engelli bir işsiz olduğunu belirterek, halkın kimsenin umurunda olmadığını söyledi. Savaşın olduğu yerde ekonominin düzelemeyeceğini kaydeden Turgay, “Önce savaş duracak, anneler ağlamayacak. Bunun için de İmralı ile görüşülmeli. Savaşa harcanan para tarıma, eğitime harcanırsa ekonomik kriz sonlanır. Hükümet şu anda kadınları evlere kapatmanın yasasını çıkarma peşinde. Hayır, kadınlar daha çok eğitimde, ekonomide, siyasette, yaşamda olmalı. Özgür, bilimsel, demokratik üniversiteler olmalı. Gençler ve kadınlar daha da çok yaşama katılmalı” dedi.

YENİDEN SAVAŞ BAŞLADI, HALK YOKSULLAŞTI

Remzi Elçi ise ‘diyalog süreci’nde ekonomik durumun iyiliğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Birçoğumuz ev sahibi olduk, işlerimiz yolunda gidiyordu. Herkesin bir geliri oldu. Savaşa harcanan para halka harcanınca refah düzeldi ama ne zaman ki  yeniden savaş başladı, yine yoksullaştık. Tüm para savaşa aktarılıyor. İnsanların büyük geçim sıkıntısı var. Artık birkaç gün sonrasını değil, birkaç saat sonrasını hesaplıyor insanlar. Bu büyük bir sorundur. Ücretlere yapılan zam yeterli değil, enflasyon almış başını gidiyor. Bir ekmek 15-16 TL. İki çocuklu bir aile asgari ücretle nasıl geçinsin? Hadi geçindi, herkes asgari ücrete çalışabiliyor mu? Çoğu iş yeri sigortasız ve asgari ücretin altına çalıştırıyor.” 

EKONOMİK OLARAK SON NEFESİNDE

Geçim sıkıntısının şu an halkın en büyük sorunu haline geldiğini söyleyen Mehmet Çiftçi, ulaşımdan pazara kadar herşeyin yüksek enflasyondan etkilendiğini kaydetti. Çiftçi, ekonomik olarak ülkenin son nefesini verdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bir insanın hırsızlık yapmadan, para aklamadan geçinebilmesi imkansız bir hal aldı. İnsanlar sıkıştıkça kredi kartlarına, kredilere bulaşıyor ve onları da ödeyemiyor. Halk nasıl geçinsin? Memuru da geçinemiyor, asgari ücretlisi de geçinemiyor. Kimse ev, araba sahibi olamıyor. Sen gençlere bir gelecek garantisi veremezsen başka ülkelerde o kaliteyi ve özgürlüğü aramaya gider. Kim ister anasından babasından ayrı gurbette yaşamayı? Ekonomik olarak çok gerideyiz.”

HALK AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR

Bekar olduğu halde geçinemediğini söyleyen Burhan İşlen, geçimin çok zor olduğunu belirtti. İşlen, soğuk algınlığı için hastaneye gittiğini ve yalnızca tek ilaca 90 TL verdiğini ifade ederek, şunları paylaştı: “Ekmek 15 TL. Ulaşım 14 TL. Nasıl yaşayalım? Kronik hastalığı olup her ay düzenli olarak ilaç alması gereken insanlar var. İlaçların fiyatından hükümetin haberi var mı? Geçinemiyoruz. Despot bir yönetim tarafından yönetildiğimizden dolayı halk konuşmaya cesaret edemiyor ama onlar despot diye gerçekler ortadan kaybolmuyor. Asgari ücret 5 kişilik bir ailenin hangi ihtiyacını karşılayabilir? Müslümanız diyorlar, namaz kılıyor diye oy verenler var ama Allah zalim olana lanet ediyor. Allah kul hakkı yiyene lanet ediyor. Halkın yoksulluğu görünmüyor. Halk açlığa mahkum ediliyor. Bu düzenin değişmesi gerekiyor.”