Hasta tutsaklar Aktaş ve Akbaba’nın tedavisi engelleniyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutuklular Mahmut Aktaş ve İbrahim Akbaba'nın tedavilerinin cezaevinde aksadığını belirterek tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi.

Cezaevinde bulunan hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için bir araya gelen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 221’inci haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya geldi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde bulunan Mahmut Aktaş ve Edirne F Tipi Cezaevinde bulunan İbrahim Akbaba'nın durumlarına dikkat çekti.

Çevirmen, Kırıklar F tipi cezaevinde bulunan Mahmut Aktaş'ın ilaç sorunu yaşadığına vurgu yaparak "Aktaş, değişik tarihlerde girdiği cezaevlerinde 26 yılını doldurmuş durumdadır. Aktaş, ağır kalp hastasıdır ve ayrıca hipertansiyon rahatsızlığı da bulunmaktadır. Atar damarında 5 derece genişleme var, ayrıca yoğun depresyon ilacı kullanmaktadır. Ailesinin beyanına göre tansiyon ve antideprasan ilaçları kullanmaya mecburdur. Bu sorunları raporlarında da yazılmaktadır. Cezaevinde uzun bir süre ilaçları verilmemiş, ailesi kendileri göndermek istediklerinde ise taleplerinin kabul edilmediğini belirtmektedir" dedi.

Aktaş'ın kalp rahatsızlıkları nedeniyle ameliyat olması gerektiğini ancak ödeneksizlik ve hastanedeki yoğunluk gerekçe gösterilerek 6 ay sonraya gün verildiğini söyleyen Çevirmen, "Kalp hastalığı sorunları zamana yayılarak çözülecek bir sorun değildir derhal çözülmesi gerekmektedir, sürekli hayati risk teşkil etmektedir" ifadesinde bulundu.

Edirne F tipi Cezaevi'nde kalan İbrahim Akbaba'nın 72 yaşında ağır hasta tutuklu olduğunu dile getiren Çevirmen, "Akbaba, yüzde 96 engelli olup, bir ayağı dizden kesiktir ve protez kullanmaktadır. Kalp hastası, şeker hastası ve başka hastalıkları da bulunmaktadır. Mahkeme tarafından hastanın tam teşekküllü bir hastanede muayene ve tedavi edilebilmesi için üç kez karar almış olmasına rağmen hastaneye sevki yapılmamaktadır. Hastalıklarından ve yaşamdan dolayı kendi ihtiyaçlarını arkadaşlarının yardımları olmadan karşılayamadığını ve Akbaba'nın tam teşekküllü hastaneye bir an önce sevki yapılması gerektiğini ya da yaşından ve ağır sağlık durumu engelli olmasından da kaynaklı tahliye edilmesi gerektiğini" diye konuştu.