Hasta tutsaklar Balcı, Poyraz ve Sarı'nın durumu da ağır

Hasta tutsaklar Erol Balcı, Önder Poyraz ve Hüseyin Sarı'nın sağlık durumlarının ağır olduğu ve tahliye edilmeleri gerektiği belirtildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 457’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde açıklama yaptı. Eylemde, Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan Erol Balcı’nın sağlık durumuna dikkat çekildi. İHD Ankara Şube Hapishane Komisyonu Üyesi avukat Ümit Can Akbulut, Balcı’nın 2016 yılından 2023 yılı Şubat ayına kadar Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevinde tutulduğuna dikkat çekti. Balcı’nın 28 Şubat 2023’te tahliye olduğunu ancak 2 ay sonra yeniden bir soruşturma kapsamında gözaltına alınarak 3 Mayıs 2023’te tutuklanarak Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevine götürüldüğüne dikkat çeken Akbulut, “Doğuştan görme engelli olan Balcı’ya en son gittiği hastanede yapılan tetkiklerde yüzde 90 oranında her iki gözde görme kaybı yaşadığı söylenmiştir. Kalan yüzde onluk kısmının kaybetmemesi için de sağlıklı beslenme, sağlıklı koşullarda yaşama ve düzenli olarak tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Bunların olmaması durumunda ise gözlerini tamamen kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Şu an bulunduğu koşullarda tüm bunları yerine getirme imkanlarından yoksun kalmaktadır ve bir başkasının yardımı olmadan işlerini yapamıyor. Merdiven inip-çıkma, koridorlarda yürüme ve bir yerlere gidip gelirken kaza riski ile karşı karşıyadır” diye konuştu.
Görme kaybının yanı sıra, Balcı’nın kolesterol, tansiyon, kan şekeri düşüklüğü, romatizma, boyun düzleşmesi, işitme sorunu gibi hastalıklarının da bulunduğunu ifade eden Akbulut, "Hapishanede şu anda kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Hareket etme, beslenme, temizlik ve bakım ihtiyaçlarını gideremiyor. Ayrıca okuma-yazma ve buna benzer başka şeylerde de başkasının yardımına ihtiyaç duymaktadır. Tedavileri yapılmazsa özellikle görme noktasında kalıcı olarak görme yetisini kaybedeceği de açıktır" dedi.


İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 585’incisini dernek binası önünde yaptı. Bu haftaki eylemde, Erzurum Dumlu 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Önder Poyraz’ın durumuna dikkat çekildi. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İstanbul milletvekili Musa Piroğlu, tutsak yakınları ve çok sayıda kişi katıldı.

İHD Cezaevi Komisyon üyesi Hatice Onaran, Erzurum Dumlu 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Önder Poyraz’ın sağlık durumunu paylaştı. Onaran, Poyraz’ın cezaevinde tek başına yaşamını sürdüremediğini, sağ kolunun felç olduğunu, ağır mide rahatsızlığından dolayı beslenemediğini, tüm bunlardan dolayı da sağlığının giderek kötüleştiğini belirtti.
Poyraz’ın pek çok ameliyat geçirdiği ve tedavi gördüğü hastane tarafından “cezaevinde kalamaz” raporu verildiği bilgisini söyleyen Onaran, Poyraz'ın serbest bırakılması gerektiğini belirtti.


İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için 2 haftada bir "Hasta mahpuslara özgürlük şiarıyla" düzenlediği basın açıklamasının 276’ncısını Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde, Manisa Akhisar Tipi Cezaevi'ndeki ağır hasta tutsak Hüseyin Sarı'nın sağlık durumuna dikkat çekildi.

 Açıklama öncesi, Cumartesi Anneleri'nin İstanbul'daki eylemlerine yapılan engelleme ve gözaltılar alkışlarla protesto edildi.

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, ağır hasta tutsak Hüseyin Sarı’nın yaşadığı sağlık sorunlara dikkat çekerek, "Bolu F Tipi’nden Akhisar T Tipi’ne getirilen hasta mahpuslardan Hüseyin Sarı 1958 Adıyaman doğumludur. 1994 yılında tutuklanmış, müebbet hapis cezası almıştır. 29 yıldır hapishanededir. Ağır hasta mahpuslar listemizde yer alan Hüseyin Sarı; Parkinson, kalp, hipertansiyon, sematorfrom bozukluklar (psikolojik olarak ortaya çıkan fiziksel yakınma), boyun fıtığı, kas zayıflığı, diz ve ayaklarında (diskler arasında daralma) ülser, reflü, koah ve ödem gibi birçok hastalıkla boğuşmaktadır" dedi.

Sarı'nın yaklaşık 3 hafta önce İzmir’e getirildiğini, damar tıkanıklığı nedeniyle anjiyo yapıldığını söyleyen Çiçek, şunları belirtti:

"2 gün hastanede kaldıktan sonra 2 hafta kadar Kırıklar F Tipi Hapishanesi’nde kalmış, 6 Haziran 2023’te tekrar Akhisar T Tipi’ne götürülmüştür. Hüseyin Sarı’nın infazının ertelenmesi için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılmasına rağmen Bolu F Tipi Hapishanesi’nde iken almış olduğu heyet raporunun sevk esnasında kaybolduğu söylenmiştir. Akhisar Hapishane yönetimi Sarı’ya raporun olmadığı ve yeniden heyet raporu alması gerektiğini söylemiştir. Bürokrasinin yavaşlığı, ATK’nin yaklaşımı ve Hüseyin Sarı’nın sağlık durumu dikkate alındığında tekrar bu işlemleri yapmak sıkıntılı bir süreçtir. ATK’den raporun tekrar istenmesi ve tedavi için serbest bırakılmasının sağlanması Hüseyin Sarı’nın yaşaması için elzemdir. Hüseyin Sarı serbest bırakılsın."