Hasta tutsaklar eyleminde İmralı tecridine tepki

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Şeyhmus Koç ve Süleyman Ayaz’ın durumuna dikkat çekildi. Eylemlerde en ağır tecridin İmralı'da uygulandığı vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 588’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Kırşehir S Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Süleyman Ayaz’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi yöneticisi Cüneyt Yılmaz yaptı.
Yılmaz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dair konuştuğu için Gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki gösterdi, “Yanardağ’ın tutuklanması aynı zamanda Türkiye’deki İmralı tecrit sistemi ve nedenleri yanında, hapishanelerde yaygın uygulanan bir işkence yöntemi olan tecrit hakkında toplumun bilgilenmesini ve tartışmasını da engelleme çabasıdır” dedi.

Yanardağ’ın tutuklamasıyla tecridin daha çok öne çıktığına ve kamuoyunun gündemine girerek tartışılmaya başlandığına işaret eden Yılmaz, tecridin ceza infaz sistemi bakımından en ağır ve hukuka aykırı modelinin İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan üzerinde uygulandığını yineledi.

 Ayaz’ın ileri derecede kemik erimesi ve astım hastası olduğunu söyleyen Yılmaz, Ayaz’ın tüm bu sağlık sorunlarına rağmen tedavi edilmediği ve gereken yaşam olanaklarının sağlanmadığına dikkat çekti.

 Yılmaz, Ayaz’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi, kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.


ANKARA
Ankara’da ise Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eyleminin 460’ıncı haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube önünde basın açıklaması düzenledi.  İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, bu hafta Giresun\Espiye L Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan ağır hasta tutsak Şeyhmus Koç'un durumuna dikkat çekti.
Turgut, Koç'un 2016 yılından bu yana tutuklu bulunduğunu belirtti, "Ailesi tarafından yapılan ziyaretlerde ve telefon görüşmelerinde durumunun ağırlaştığının görünür hale geldiği ifade edilmiştir” dedi.
Koç, "Yalnızca revirde ilaçları yazılıyor, bir tablet ilaçla tedavi etmeye çalışıyorlar. Ailesine çok uzak bir hapishanede tutulması da sağlık durumunu daha ağırlaştırıyor. Ailesi ziyarete gidemiyor bu da psikolojik açıdan aile desteğini engelliyor” diyerek, Koç'un tedavi edilmesi ve ailesine yakın yere sevk edilmesi gerektiğini söyledi.