Hasta tutsaklar için eylem: Ataş ve Güler’in durumu ağır

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Şivekar Ataş ve Emin Güler'in durumunun ağır olduğu mesajı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 593’üncüsünü dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsa Şivekar Ataş’ın sağlık durumu aktarıldı.
İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran, tedaviye ulaşamayan tutukluların ölümle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
27 yaşındaki Şivekar Ataş’ın durumuna değinen Onaran, ileri derecede kalp ve yüksek tansiyon hastası olan Ataş’ın yanı sıra rahminde kist oluştuğunu belirtti.
Anne Rabia Ataş’ın kendilerine yaptığı aktarımları da paylaşan Onaran, Anne Ataş’ın şu sözlerini aktardı:
“Şivakar haksızlıklara itiraz ettiği için Tarsus Hapishanesi’nde iken işkenceler gördü, gözleri morardı ve süngerli odaya konuldu. Bunun sonucunda da vücudunda yaralar çıktı. Pandemi döneminde ise hiçbir tedavisi yapılmadı. Şivakar’ın kalp kapakçığında çürüme olmuş, 20 günde bir kalp kapakçığındaki çürüme için iğne olması gerekiyor ama pandemi döneminde yapılmamıştır. Bel fıtığından dolayı da ameliyat olması gerekiyor. Son görüşmemizde kızımı tanımakta güçlük çektim. Aşırı zayıfladığını gördüm. Bana rahminde 2 kist çıktığını söyledi ve bunun için de acil ameliyat olması gerekiyor. Ameliyat için gün verildi fakat halen yapılmamıştır, bekleme halindeyiz. Kızımın tedavi edilmesini ve ameliyat sonrası refakatçi olmak istiyorum."


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 465’incisini İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yaptı. Bu hafta Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklan ağır hasta tutsak Emin Güler’in durumuna dikkat çekildi.
İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, yüzde 94 engeli ağır hasta tutsak Emin Güler'in birçok hastalığının olduğunu belirterek, durumunun cezaevi koşullarından günden güne kötüleştiğini söyledi.  
Güler'in cezaevinde tek başına yaşamını idame edemediğinin altını çizen Yazmacı, derhal tahliye edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yazmacı, şöyle devam etti: "Güler’in, Adli Tıp Kurumu tarafından raporlarının iletilmesini, tahliye işlemlerinin hızlandırılmasını ve ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavi edilebilmesi için bir an önce tahliyesinin sağlanmasını talep ediyoruz. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak hasta mahpusların durumun kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz."

 

YanıtlaYönlendir