Hasta tutsaklar Kuday ve Özbek'in durumu ağır

Ağır hasta tutsaklar Abdulkadir Kuday ve Özge Özbek'in durumunun ağır olduğuna dikkat çekildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 463’üncü haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde, “Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankart açıldı. Eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, cezaevlerinde en az 651 ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklunun olduğunu, hasta tutukluların çoklu rahatsızlıklarının bulunduğunu ve buna rağmen tahliye edilmediklerini aktardı.
Çevirmen, Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abdulkadir Kuday’ın durumuna dikkat çekti. Çevirmen, “49 yaşında olan Kuday yaklaşık 9 yıldır cezaevindedir. Tekirdağ 2 Nolu Kapalı Hapishanesinde iken yaklaşık 5 yıl önce sağlık sorunları yaşamaya başlamış ancak bu süre boyunca tedavileri yapılamamıştır. Hastane sevkleri bir yana revire dahi çıkarılmamıştır. Aile tarafından tedavisinin yapılması yönünde cezaevi yönetimi ve Bakanlık dahil olmak üzere; pek çok kuruma başvurular yapılmıştır. Yapılan tetkikler sonucunda önce bel fıtığı teşhisi konulmuş ve 2021 yılı haziran ayında bel fıtığı teşhisi ile ameliyat edilmiştir. Teşhisin yanlış konulmasından dolayı ameliyattan sonra sorunları daha artmış, bu süreç içinde sağ ayağının tamamen felç kalmasına ve sancılarının devam etmesine rağmen tedavisi yapılmamıştır” diye kaydetti.
Kuday’ın ALS hastası da olduğunun altını çizen Çevirmen, şöyle devam etti:
"(...) Rahatsızlıklarından dolayı her yemeği yiyemiyor ve beslenme sorunu yaşıyor. Cezaevindeki kantininde de yemek yiyemiyor ve dışarıdan da yemek getirilmesini cezaevi idaresi kabul etmiyor. En son bayram ziyaretine gittiklerinde nefes almakta dahi zorlandığını görmüşlerdir. Yatalak durumda olduğundan hiçbir ihtiyacını karşılayamıyor. Yanında ağır hasta mahpus listemizde olan felçli olan Serdal Yıldırım ile birlikte tutuluyor ve ikisi de oldukça ağır hastadır ve hapishanede kalamayacak durumdadırlar. İnfazının ertelenmesi gerekmektedir."


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 590’ıncısını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Eyleme insan hakları savunucuları ve hasta tutsak yakınlarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu katıldı.
Bu haftaki eylemde Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsak bulunan Özge Özbek’in durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Meral Nergiz Şahin, Özbek’in beyninde bulunan tümörün ameliyatla çıkarılması sonrası, hastalığına bağlı sürekli baş ağrısı, nöbet ve denge kaybı sorunları yaşadığını aktardı.  
Özbek’in beynindeki tümör nedeniyle,  27 Ekim 2020’de İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde açık beyin ameliyatı geçirdikten hemen sonra tutuklanarak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldüğünü aktardı.
Özge Özbek ve bütün ağır hasta tutsakların serbest bırakılmasını isteyen Şahin, “Sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.