Hasta tutsakların durumu ağırlaşıyor

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Soydan Akay ve Semiran Erbağa Çakır’ın durumunun ağır olduğu belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 595’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi.
Bu haftaki eylemde Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutulan 30 yıllık ağır hasta tutsak Soydan Akay’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

 Bu haftaki açıklamayı İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Meryem Bars okudu. Soydan Akay’ın, eklem romatizması, hepatit B, kalp ve prostat hastası olmasına rağmen cezaevinde yeterli tedavi ve bakım imkanı sağlanamadığı için hızla sağlığının bozulduğunu söyleyen Bars, Akay’ın bu sağlık sorunlarına rağmen 5 yıldır tek kişilik hücrede tutulduğuna dikkat çekti. Bars, Akay ve diğer tüm ağır hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi.


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 467’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara İl Örgütü üyelerinin katıldığı eylemde, İHD Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsaklardan Semiran Erbağa Çakır’ın durumuna dikkat çekti.

 Çevirmen, Çakır’ın birçok hastalığının olduğunu, bir kısmının da kronikleştiğini ifade etti. Çakır’ın kronikleşen hastalıkları, sürekli kullandığı ilaçlar nedeniyle sürekli hastaneye kaldırıldığının altını çizen Çevirmen, “Mahpusun tüm hastalıkları ve tedavi koşulları göz önüne alınarak tahliye sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz” dedi.