HDP: Diyanet’in dilekçesi utanç verici

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, Diyanet’in Kobanê Davası’na müdahil olmak için gönderdiği dilekçe için “utanç verici” diyerek, Diyanet’in yargı sürecini etkilemeye çalıştığı tepkisinde bulundu.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada, Diyanet’in Kobanî Kumpas Davasına gönderdiği dilekçenin utanç verici olduğunu kaydetti.

Komisyonu, “Daha önce inanç merkezlerine zarar verildiği gerekçesiyle davaya müdahil olan Diyanet İşleri Başkanlığı, mütalaaya ilişkin davaya gönderdiği dilekçe ile asıl niyetini ve düşmanlığını göstermiş oldu” dedi.

Açıklamada, “Diyanet İşleri Başkanlığının Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına gönderdiği yazı devam eden intikam hırsının en önemli göstergelerinden biridir. Diyanetin hiçbir hukuki kanıta dayanmayan iddiaları yargı sürecini etkileme çabasından başka bir şey değildir” diye belirtildi.

HDP şöyle devam etti: “İktidarın kontrolünde olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de dini inancı ve Müslümanların mabetleri olan camileri, devletin/iktidarın yargıda istediği kararın çıkması için bir baskı unsuru olarak kullanmakta bir beis görmemiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı bugün tarihte hiç olmadığı kadar halkın inancını, kutsalını, mabedini hatta her türlü dini değerlerini devletin politikalarını meşrulaştırmak için kullanışlı bir aparat haline getirmekte tereddüt etmemektedir.”

Komisyon, “Dini siyasete alet etmeye devam eden AKP ve şürekâsı Hak katında da hukuk karşısında da hesap verecek” vurgusunda bulundu.