HDP ve Yeşil Sol Ağustos'ta çalıştay ve konferanslar düzenleyecek

HDP MYK üyesi Elif Bulut, HDP ve Yeşil Sol Parti’nin halkla buluşmaları ardından Ağustos ayında çalıştay ve konferanslar sürecinin başlayacağını söyledi. Ayrıca HDP fikriyatını yansıtan bir tüzük ve bir isimle yenilenmeye gidileceği bilgisini verdi.

Yeşil Sol Parti ve de Halkların Demokratik Partisi (HDP) 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra ortaya çıkan seçim tablosunun değerlendirmek, parti karar ve tutumlarını ele almak üzere halk toplantıları başlattı. Yakın zamanda sona erecek ve sonrasında konferanslar ile kongre sürecine evrilecek bu halk toplantılarını HDP MYK Üyesi Elif Bulut ANF’ye değerlendirdi.

Bulut, halk toplantılarına başlanmadan önce bir değerlendirme ayağının yapıldığını ve son aşamada bu buluşmaların başladığını hatırlatarak, sürmekte olan sürece dair şunları söyledi: “Halk toplantılarımız, seçim sonrasında aldığımız bir karardı ama halka gidene kadar birkaç aşama geçirmek durumunda kaldık. Önce parti meclisi, il eş başkanları, il ve ilçe yöneticileri ile çalıştığımız kurumlar, bileşenler olarak önce muhasebeyi biz kendi içimizde yaptık. Tabii bu esnada elbette halkla iç içe çalışıyoruz. Haliyle tüm eleştirilerini, önerilerini ve beklentilerini duyuyorduk. Bu aşamadan sonra da halk toplantılarına geçtik.”

BEKLENTİNİN ÇOK BÜYÜK OLDUĞU BİR HALK HAREKETİYİZ

Bu buluşmalarda sadece seçimin değerlendirilmediğini ifade eden Elif Bulut, şunların altını çizdi: “Bu toplantılarda sadece seçime dair değerlendirme yapmıyoruz, elbette parti politikalarımızı da konuşuyoruz. HDP'nin ve Yeşil Sol Parti siyasetinin ne olduğunu, ne olacağını, ne olması gerektiğini konuşuyoruz. Elbette ki çok ciddi eleştiriler de yapıyor halk tarafından. Yılların politikasına yönelik, yani partinin yürüttüğü politikalara yönelik eleştiriler yapıyorlar. Belirtmek gerekli ki, bu eleştiriler paradigmaya değil de daha çok bunun yürütülme biçimine dair oluyor. Çünkü beklentinin çok büyük olduğu bir halk hareketiyiz. Haliyle beklenti çok büyük olunca, beklentiyi karşılayamadığınızda sarsıntı da o oranda büyük oluyor.

Bütün bu muhasebenin sonucunda halk bir yere varılmasını istiyor. Tabii ki bir sihirli değnek değecek ve her şey çözülecek, her şey yoluna gidecek ya da işler hepimizin murat ettiği gerçekleşecek gibi bir beklentisi yok halkın. Ama tekrar bir umut ve daha büyük bir güven duymak, önümüzdeki süreci nasıl götüreceğimizi de anlamak istiyorlar. Bunu yaparken de eğer biz kendimize halk hareketiyiz diyorsak bizimle olan bağınızı koparmayın, mekanizmalara dâhil olalım, görüşlerimiz alınsın ve ortaklaşarak hareket edilsin diye bekliyorlar doğal olarak. Bu mekanizmaları sorguluyor ve bu konuda ne yapılacağını da merak ediyorlar.”

BİR YÜZLEŞME DE OLUYOR

Bulut, bu sürecin çalıştay ve sonrasında konferanslar olarak kongreye kadar devam edeceğini ve yerel seçimlere dek bir çalışmanın süreceğini söyledi. Elif Bulut; “Toplantılar neredeyse bitmek üzere bu birkaç gün içerisinde. Halk elbette bunlar tamamlandıktan sonra oradan çıkan sonuçlarla hem örgütlenme hem siyasal biçimimize, hem genişleme hem de aday belirleme yöntemimize dair yol yöntemlerimizi yenilemek, gözden geçirmek ve önümüzdeki süreci karşılayacak bir hareket alanına çevirebilmek için bizden de bir çıkış bekliyor. Biz de Ağustos ayının ilk iki haftası içerisinde iki çalıştay yapacağız. Ondan sonra da konferanslarımız başlayacak. Buradaki önerilerin hepsi konferans delegeleriyle birlikte tartışılarak bir kararlaşmaya gidilecek. Bu süreçte o kararlaşmaların ne olacağı, mekanizmaların daha da büyüyeceğine dair bir inancı tazelemiş olur. Bu halk toplantıları bir anlamda yüzleşme de oluyor birbirimizle. Halk da yanlış bildiği şeyleri orada konuşarak anlıyor, bizler de yanlış yapılan şeylerin ne olduğunu orada bir kez daha görüyoruz. Her iki taraf için de hem yöneticiler için hem de kitlemiz için bir araya gelmek bu anlamda iyi bir karşılaşma oluyor” diye konuştu.

EN ÇOK MERAK EDİLEN KONU YEREL SEÇİMLER

Halk toplantılarında en çok merak edilen konunun ise yerel seçimlerde izlenecek yol olduğunu dile getiren HDP MYK Üyesi Bulut, ayrıca Yeşil Sol Parti’nin adının değişeceğini de sözlerine ekledi. Bulut, bu konuda şunları aktardı: “Halkın en çok merak ettiği şey, yerel seçimlere nasıl gideceğimiz. Seçim yöntemimiz nasıl olacak? Nasıl bir yöntemle aday çıkaracağız? Aday çıkaracak mıyız? Yerel seçim çalışmalarında halka gelip aday meselesi sorulacak mı? Daha önce 2019 yerel seçimleri öncesi biz bir fizibilite çalışması yapmıştık. Birçok ilçemizde, mahallemizde ya da kurumlarımızda gidip toplantılar aldık ve oradan çıkan bir sonuçla bazı yerlerde aday çıkarmamayı tercih ettik. Bunun yeniden olması gerekiyor ki beklentilerini duyalım ve ona göre bir karar alalım.

Ayrıca HDP'nin kapatma süreci devam ettiği için biz Yeşil Sol Parti ile seçime girdik. O devam ettiği için HDP'yi teknik olarak kongreye götürüp HDP'yle devam etmemiz zor oluyor. Çünkü her an kapatabilirler, iktidarın iki dudağının ucunda sonuçta. Yeşil Sol da seçim yeterliliği almış bir parti ama iki ayrı parti ile devam edip sonra onları birleştirmek de çok mümkün değil. HDP'yi kapatmayacağız, zaten Yeşil Sol Parti’nin tüzüğünde de bize çok aykırı şeyler yok tabii ki, benzer tüzükler var. Ama HDP fikriyatını yansıtan bir tüzük ve yine HDP fikriyatını yansıtan bir isimle yenilenme olacak. Çünkü genel seçimlerdeki iki partinin oluşu çok kafa karıştırdı. Hem isim kafa karıştırdığı hem de bir yandan Kılıçdaroğlu'na bir yandan Yeşil Sol’a oy dememiz bizim kitlenin kafasını karıştırdı. Sol ismi bile kafa karıştırdı Kurdistan'da birçok yerde. Hatta o karışıklık bazı yerlerde vekil bile kaybettirdi bize. O yüzden hem çok başlı bir görüntü vermiş olduk ister istemez. O yüzden halk da tek parti, tek isim ve merkezi olarak tek bir yönetim olduğunu hissetmek istiyor.”