Kaçak yapılara sahte evrak yargıda

CHP’li Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, sahte evrakla kaçak yapıların yapım tarihlerini eski göstermekle suçlanıyor.

CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için tekrar Lütfü Savaş'ı göstermesinden sonra gözler Samandağ'a çevrildi.

CHP’li Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz'a dair yolsuzluk ve sahte evrak düzenleme iddiaları hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından ön soruşturma için izni verildiği, Veryansın TV'de geçtiğimiz hafta düzenlenen tartışma programı ile açığa çıktı.

Eryılmaz hakkındaki bir diğer iddia ise, depremde yıkılan kaçak binalara imar izni vermesi. Samandağlı inşaat Mühendisi Habip Yapar, "Yeni tamamlanan kaçak binalara, elektrik ve su bağlanabilmesi için 20 yıllık binalar gibi gösterdiler. Savcılık geriye dönük elektrik ve su faturalarına bakarsa 20 yıllık gözüken binalarda ne kadar süredir elektrik ve su kullanımı olduğunu görebilir. Buralarda ne kadar süredir insanların oturduğu bilgisine ulaşabilir. Buna rağmen ne İçişleri Bakanlığı ne CHP üzerine düşeni yapıyor" dedi.

Yapar, Eryılmaz'ın sorumluluğuna dikkat çekti. İmar Kanunu’na göre kaçak bina yapana belli koşullar altında hapis cezası dahi öngörüldüğünü belirten Yapar, şöyle devam etti: “Kanun, bu binaların yıkılmasını, yıkım masraflarının da yapan kişiden tahsil edilmesini öngörüyor. Maalesef bu binalar kanunlar gereği değil içinde yaşayan insanlarla birlikte depremde yıkıldı. Bu binalara elektrik ve su bağlanması için 'eski tarihte yapılmıştır' belgesini kim, hangi kurum vermiş? Refik Eryılmaz'ın bu binaların yeni yapılan binalar olduğundan haberi olmaması imkansız. Eğer bu binalara elektrik ve su bağlanmasaydı insanlara satılamayacaktı. Kimse buralarda oturmayacağı için bu kadar can kaybı olmayacaktı."

MÜTEAHHİTLER KADAR SORUMLUDURLAR

Deprem öncesi Samandağ'da inşasına başlanan birçok kaçak yapının gerekli hiçbir denetim olmaksızın bitirildiğini ifade eden Habip Yapar, yaşanan can kayıplarında bu binaları yapan müteahhitler kadar gerçeğe aykırı evrak düzenleyen belediye görevlilerinin de sorumlu olduğunu vurguladı. Yapar, şunları söyledi: "Kaçak bina ne demek? Devletin denetimi dışında yapılmış bina demek. Mühendis ve mimar denetlememiş, betonarme projesi yapılmamış, statik projesi yapılmamış bina demek. Savcılık Hatsu'ya (Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi) sorsun. 2004'te yapıldığı gözüken binaların kaç tanesine su, son iki yılda bağlanmış? Bir bina 19 yıldır yapılmış ama suyu son iki yıldır, bir yıldır bağlanmış. Böyle bir şey olabilir mi? Araştırıldığı zaman görülecektir ki Samandağ'da 2004’te tamamlanmış gözüken ama elektrik ve suyu yalnızca son bir-iki yıldır olan binalar var. Bunların hepsi Refik Eryılmaz döneminde oldu. Bir belediye başkanının haberi olmaksızın bu kadar binaya sahte evrak düzenlenebilir mi? Veryansın TV'deki programda söylendi, Mahmut Hocaoğulları sırf bu durumu isbat etmek için sahte evrak talebinde bulundu ve ona belediye tarafından böyle bir evrak düzenlendi. Aldığı evrakla birlikte kendisini de Refik Eryılmaz'ı da savcılığa şikayet etti. Yeter ki hakkında bir işlem başlatılsın diye. Ancak bu kişi hala görevinin başında ve hakkında etkili bir soruşturma yürütülmedi. Yıllardır bir insan hakkında rüşvet, yolsuzluk ve sahte evrak şikayetleri gittiği halde neden bakanlık gerekli müdahaleyi yapmıyor, CHP neden hala kulaklarını tıkıyor? Birileri buna cevap versin.”