Kalmaz: Sadece seçimleri değil seçim sonrasını da planlıyoruz

DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, sadece seçimleri değil seçimlerden sonrayı da planladıklarını ve kazanımları halkla beraber denetleyeceklerini söyledi.

Son seçimlerden sonra halkın partiye yönelik eleştiri ve önerilerini dikkate aldıklarını belirten DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, bu seçimlerde iktidara kaybettirmenin ötesinde kazanımların korunması ve geliştirilmesine yöneleceklerini ifade etti.

İstanbul’un dört ilçesinde belediye başkanlığı düzeyinde seçime gireceğini açıklayan DEM Parti’ye yapılan adaylık başvuru sayısı 23. Belediye Meclis Üyeliği için de 153 kişi başvuruda bulundu. DEM Parti, kurmaya başladığı ve içinde bileşenlerin, sivil toplum örgütlerinin, yöre derneklerinin olacağı komisyon toplantıları ve eğilim yoklaması ile adayları belirleyecek.

DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, İstanbul seçimleriyle ilgili ANF’ye konuştu.

KAZANIMLARIMIZ GÖRÜNÜR OLACAK

Kalmaz, 2019 seçimlerindeki politikalarının iktidara kaybetmek şeklinde olduğunu, özellikle 2023 genel seçimlerinden sonra halkın partiye yönelik eleştiri ve önerilerini dikkate alarak bu seçimlerde iktidara kaybettirmenin ötesinde kazanımların korunması ve geliştirilmesine yöneleceklerini belirtti. Kalmaz, şunları söyledi: “Partimize ve halkımıza yaklaşımda kimi belediye ve belediye başkanlıklarına karşı da tavrımızın net olduğu bir politika izlenecek. Özellikle İstanbul’da kazanımlarımızın görünür olduğu bir politika izlenecek. Bu kazanımları da daha çok kent uzlaşısı çerçevesinde ortaya koyacağız. Kent uzlaşısı ile belirlenecek adaylık süreciyle bu yürütülecek. Bu süreç başlamış durumdadır. Yerellerde halkımızla, STK’larla, ilçe örgütlerimizde komisyonlarımızla bir araya gelerek bu süreci tartışıyoruz. Bunun ekseninde ortaya çıkacak bir kent uzlaşısı ile aday belirleme süreci gerçekleştirilecektir.”

HALKIN TALEPLERİNİ KARŞILAYAN BELEDİYECİLİK

Genel anlamıyla Türkiye cephesinde ve İstanbul belediyelerinde halk denetiminin çok gerçekleştirilmediğini, ancak DEM Parti’nin belediyecilik politikasının net olduğunu vurgulayan Kalmaz, şöyle devam etti: “Kadının, kadın politikalarının esas alındığı, kadın kazanımlarının öne çıkartıldığı; halkın bir bütün olarak kamudan, belediyecilikten yararlandığı; gençlerin ve emek hareketlerinin faydalanabildiği bir belediyeciliği yürütmeye çalışacağız. En azından kent uzlaşısı ilkesiyle ortaya çıkardığımız belediyeciliğin bu yöne evrilebilmesi için bir politika izleyeceğiz. Yoksa bir AKP belediyeciliği, CHP belediyeciliği genel anlamıyla halkın taleplerini karşılamıyorsa biz orada olmayacağız. Geliştirilecekse bu eksen üzerinden geliştirilmesinde tavrımız nettir. Halkımızın da tavrı nettir, çünkü geçmiş dönemde bizim kazandırdığımız belediyelerde bu ortaya çıkmadı. Dolayısıyla halkımızın bu konuda çok ciddi eleştirileri de var. Eğer bir şey geliştirilecekse halkın taleplerinin göz önüne alındığı bir belediyecilik açığa çıkarılması noktasında partimiz rol ve misyonunu oynama ve bunu takip etme, hayata geçmesi açısından da ciddi anlamda bir politika yürütecektir.”

İSTANBUL’DAKİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İstanbul’da üç bölgede seçim komisyonları oluşturduklarını, ilçe seçim komisyonlarının da bitmek üzere olduğunu kaydeden Kalmaz, şöyle konuştu: “Bütün mahallelerde de startını verdik. Bütün mahallelerde örgütlenen, örgütü açığa çıkaran, hem seçime hem de önümüzdeki süreçte bir bütün olarak mücadele alanını genişletmek için böyle bir çalışmayı başlattık. Bileşenlerimiz ile birlikte bu süreci yürütüyoruz. Aynı zamanda İstanbul’da kent uzlaşısı içinde Türkiye sosyalist hareketi, Emek ve Özgürlük İttifakı ile tartışmalarımız da devam ediyor. Ortak bir süreci yürütme noktasında. Biz sadece seçime odaklı düşünmeyip seçimden sonrasını planlıyoruz; adayları denetleyen bir güç olacağız. Bu bizim örgütsel anlamda gücümüzü açığa çıkartma ve bizim gücümüzle, kitlesel gücümüzle, oy potansiyelimizle seçim sonrası da kazananların takipçisi olacağız. Önümüzde süreçte örgütsel anlamda gücümüzü arttırma, bütün topluma cevap olma ve bununla birlikte söz sahibi ya da bizim etkimizle kazanılan belediyelerde halkın bu sürece dahil edilmesi gibi bir politika yürüteceğiz.”