Katliamın 30. yıldönümünde Madımak Oteli önünde anma

Madımak Oteli’ndeki katliamın 30’üncü yıldönümü dolayısıyla Sêwaz’da bir yürüyüş düzenlendi. Anmaya katılan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, katliamın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirtti.

Sêwas’taki anma Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde gerçekleşti.

Anma etkinliği Madımak Oteli’nde 33 aydın, yazar ve 2 otel çalışanının yakılarak katledilmesinin 30’üncü yıl dönümünde yapıldı.

Birçok kentten gelen insanlar sabah saatlerinde ilk olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sêwaz Şubesi önünde toplandı.

Halk daha sonra katliamın yapıldığı Madımak Oteli’ne doğru yürüdü. Yürüyüşe, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın yanı sıra milletvekilleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Yürüyüş sırasında “Yolumuz uludur, ışığımız sönmez. Sonsuzluğa yürüyen Pir Sultan Abdal ölmez” yazılı pankartlar açılırken, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Ellerindeki fotoğraflar ve karanfillerle Madımak Otelinin önüne gelen aileler, otelin “utanç müzesi” olması yönündeki taleplerini yineledi.

Oğlu Murat Gündüz’ü katliamda kaybeden Mehmet Gündüz aileler adına yaptığı konuşmada  “30 yıldır bize bu acıyı yaşatanlar kahrolsun. Ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak, utanç müzesi olana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Kılıçgün Uçar, Madımak’ta 30 yıl önce insanın aklının almayacağı bir katliamın yaşandığını belirterek, kolluğun otelin yanmasını izlediğini, devlet yetkililerinin de Ankara’dan katliama seyirci kaldığına dikkat çekti.

Kılıçgün Uçar, “Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Bu katliamın zaman aşımına uğramasına izin vermeyeceğiz. Sivas’ı yakanlara inat Sivas’ta semahlar dönmeye devam edecek, sazlar çalmaya devam edecek ve cemler tutulmaya devam edecek” şeklinde konuştu. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu Alevi Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri ve Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu’nun katliama ilişkin ortak açıklaması okundu. Açıklamada, 30 yıldır aranan adaletin gelmediği belirtilerek, “Madımak Katliamında katledilen 33 canımıza sözümüz var, unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız ve mutlaka hesabını soracağız. Bu dava divana kalmayacak.  Divan biz olacağız ve gerçek adaleti biz sağlayacağız, Koray'ın düşlerini gerçek kılacağız. Sivas'ın da katledilen canlarımızın da ışığı sönmeyecek” denildi.