KCK’den Muharrem Orucu açıklaması

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, Muharrem Orucu’nun başlangıcı vesilesiyle yaptığı açıklamada, Kurdistan Özgürlük Hareketinin “çağdaş Hüseyini bir hareket olduğu”nu ifade ederek, herkesi demokrasi ve özgürlük mücadelesi saflarında yer almaya davet etti.

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi'nin, Muharrem Orucu ile ilgili olarak yayınladığı açıklama şöyle:

Kerbela direnişinin ibadetle yad edildiği Muharrem orucu başlamış bulunuyor. Aleviler ve Şii Müslümanlar bu Muharrem ayında da oruç tutarak Hz. Hüseyin’in hak ve adalet için verdiği mücadelesini anıyor. İnsanlık vicdanını diri tutan bu direnişlere selam olsun diyor, direnişlerde can veren canların ruhu şad olsun, direnişi oruç tutarak ve ardından aşure lokması pay ederek anan Alevi canların ve matem tutan Şii Müslümanların ibadetleri hak katında kabul olsun diyoruz.

VİCDAN SAHİBİ HER İNSAN KERBELA’DAKİ HAKSIZLIĞA KARŞI DURMALI

Hz. Hüseyin ve Hz. Hüseyin şahsında Kerbela şehitleri her zaman hatırlanmayı, yaşatılmayı hak etmiş insanlık değerleridir. Çünkü Kerbela’da direnenler Ortadoğu insanının hak ve adalete bağlılığının büyük örneği, zalime karşı direnişin ilham kaynağı, özgürlük bilincinin derinliğini ifade ediyor. Vicdan sahibi her insanın Kerbela’da yaşanan büyük haksızlığa karşı durması gerekiyor. Bu, aynı zamanda inkâr ve imhayı dayatarak kendi çıkarları uğruna insan kurban eden iktidar güçlerine karşı duruşun nasıl olması gerektiğinin çok sade örneğidir. Hz. Hüseyin ve yoldaşlarının Kerbela’da gösterdiği direniş, Ortadoğu halklarına yaşatılan zulüm, baskı ve işkenceye karşı hak ve hakikat duruşunu temsil ettiğinden, bu duruş Ortadoğu topraklarında sonu gelmez özgürlük ruhu, inancı ve bilincinin tarihsel olarak somut ifadesi olmuştur.

GÜNÜMÜZ YEZİTLERİNE KARŞI DURMAK HZ HÜSEYİN’İ YAŞATMAKLA EŞ ANLAMDADIR

Bu anlamıyla da günümüz Yezitlerinin saldırarak yalanla, hileyle toplumu aldatmaları, inançları, dilleri, kültürlerini inkâr etmeleri ve halkların üzerinde soykırım yürütmeleri karşısında durmak Hz. Hüseyin’i ve arkadaşlarını yaşatmakla eş anlamdadır.

Hz. Hüseyin Alevilikte direnişi temsil eden, zalime karşı hak mücadelesi veren bir çizgi ve kimliktir. Alevilerin her Muharrem ayında tutukları oruç ve yaptıkları hizmetler, dağıttıkları aşureyle yad ettikleri ve yaşatmaya çalıştıkları bu çizgiye, her zamandan daha çok bugün ihtiyacımız var. Kerbela direnişi ve Hz. Hüseyin’in duruşu en çok da bugün Alevileri Hüseyin-i olmaya çağırıyor. Maneviyatı güçlü bugünler vesilesiyle tüm Alevileri iç muhasebeye, zalime karşı daha güçlü, daha diri, daha iri ve daha bir olarak nasıl dururuz sorgusunu yapmaya davet ediyoruz. Alevilerin Hz. Hüseyin’e layık olmalarının yolunun bu çağda var olan Yezitliğe karşı birlik içinde mücadele etmekten geçtiğini hatırlatmak istiyoruz. Bu anlamıyla Muharrem, bugün Alevilere Erdoğan-Bahçeli faşizmine karşı birlik içinde olmayı ve demokrasi güçleri ile ortak mücadele vermeyi emretmektedir. Erdoğan'ın güncellediği Yezitliğe karşı direnişin, Hüseyin’i olan herkesin görevi olduğuna inanıyor ve Muharrem günlerinin Alevileri, Aleviliğin bu mübarek inancıyla tam buluşmasını engelleyen her şeyi çok daha fazla sorgulamaya vesile edilmesini diliyoruz.

HERKES DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SAFLARINDA YER ALMALI

Sevgili Can’lar,

Alevi toplumu olarak bu yıl da Muharrem orucu ayını zalime karşı, içinde yaşadığımız çağın Yezidine karşı mücadele ile karşılıyoruz. Özellikle de Türkiye ve Kurdistan’da yaşayan Alevi Can’lar soykırım ve asimilasyon saldırıları altında, baskı ve işkencelere maruz kalarak inançlarını yürütmeye çalışıyor. Günümüzün Yezitleri yalanla, talanla, zorbalıkla, tecritle, bütün yaşamı zindana çevirerek hak hukuk tanımadan Kerbela’yı yaşatmayı amaçlıyor. Biz de bugünü anma vesilesiyle günümüzün Hüseyiniliğini yaşatmanın yolunun asimilasyona, tecride, kültür kırımına, doğa talanına, faşizme karşı demokrasi mücadelesini yükselmek olduğunu belirtmek istiyoruz. Muharrem anması vesilesiyle başta Aleviler olmak üzere özgürlük ve adalet isteyen herkesi demokrasi mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz. Şii Müslümanlar başta olmak üzere Hz. Hüseyin’in insanlık mücadelesi verdiğine inanan, direnişini doğru ve haklı gören her inançtan halkları Ortadoğu’nun en faşist rejimi olan, Türk-İslam sentezli rejimine karşı ortak cephede demokrasi mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.

 Muharrem orucu vesilesiyle bir kez daha Hz. Hüseyin’i yüreklerinde hissedenlerin yassı Muharrem oruçlarının ve hizmetlerinin hak defterine yazılmasını niyaz ediyoruz. Tüm Hüseyin sevdalılarını, Hz. Hüseyin’i ve şehit düşen tüm canları, zulme karşı mücadele içinde yaşatmaya çağırıyoruz. Gün vesilesiyle çağdaş Hüseyin’i hareket olan Kurdistan özgürlük mücadelesinde anılarının yaşatıldığını ve yaşatılacağını belirtiyor, herkesi demokrasi ve özgürlük mücadelesi saflarında yer almaya davet ediyoruz."