KDV zammı ilaç krizini derinleştirecek

ÖTV ve KDV’ye yapılan zamlar art arda geldi. İlaçtaki KDV oranının yüzde 10’a çıkarılması ilaç krizini daha da derinleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yayınlanan birçok karar sonrası Temmuz ayında ÖTV ve KDV zamlarıyla rekor kırdı. Özellikle Memur ve emekli maaşlarının belirlenmesinin ardından yeni ekonomi yönetimi Mehmet Şimşek’in en başından beri savunduğu vergiyi tabana yayma işlemi için kolları sıvadı.

Yayımlanan yasal düzenleme ile 10 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak şekilde ilaç KDV oranı da yüzde 10’a çıkarıldı. 10 Temmuz’dan itibaren KDV oranında değişiklik yapılan 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatları bir kez daha arttı. Kanser, SMA gibi hastaların ilaç bulamadığı bu koşullarda ilaç krizi bu zamlardan sonra ne aşamaya gelecek?

AYLARDIR RAFA KOYAMADIĞIM ÜRÜNLER VAR

ANF’ye konuşan ve adını vermek istemeyen bir Eczacı, ilaç krizinin KDV artırımı ile birlikte daha da derinleşeceğini şöyle anlatıyor: “Aylardır süren ilaç yokları tam gaz devam ediyor. Kriz daha da derinleşiyor. Sebebi de kur farkı, ilacın ambalaj ve lojistik maliyetinin TL karşısında daha pahalı hale gelmesi. Depolar ya ilacı firma sakladığı (zam beklediği) için temin edemiyor ya da kendi kârlılığı da düştüğünden temin etse bile eczanelere çıkışını yapmıyor. Eczaneler depo ve firma mafyatiktikliği altında hastaya ilaç sağlamaya çalışıyor. Aylardır rafa koyamadığım ürünler, dahası acil kalem ilaçlar var. Doktorlarla deneye yanıla eşdeğer, benzer filan reçeteyi tamamlamaya çalışsak da bazı ilaçların eşdeğerleri dâhil bulunamaması söz konusu. Bir firma vermeyince, piyasa değeri düşmesin diye diğeri de saklıyor. Bu şartlarda eczacılık yapmaya çalışıyoruz.”

5 LİRAYI DEVLET HARAÇ KESİYOR

KDV zammının işi daha beter bir hale getirdiğini de ifade eden Eczacı şunları söylüyor: “Temmuzda zam bekleniyordu ama KDV’lerdeki oynama her şeyi daha da içinden çıkılmaz hâle getirdi. 50 liralık ilacın 5 lirasını devlet haraç olarak kesiyor. İlacın da haracı olmaz demeyin, oluyor işte. Eylül sonu, Ekim başı fiyat artışı öngörüyoruz. Ama bu sefer de baremler değişmediği için eczacı kârlılığı sabit kalacak. Depoları rahatlatacak bu hamle daha çok. Halkın düşen alım gücünü söylemiyorum bile. İnsanlar boğazından kısıp ilaca vermeye başladı. İlaç tipi kalemlerdeki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi gerekiyor. Eczanelerin üç katına çıkan giderler altında ezilmemesi için de devletin katılım paylarını ve ödemelerini yeniden düzenlemesi lazım. Bu olmadıkça insanlar şifalarını başka mecralarda arayacak ve bu halk sağlığı açısından çok büyük bir tehdit.”