KESK barikatları aşarak sürgünlere ‘dur’ dedi

Tüm Bel-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Ensari Korkmaz’ın hukuksuz bir biçimde sürgün edilmesini protesto eylemi polis ve özel güvenlik tarafından engellenmeye çalışıldı, ancak KESK İstanbul Şubeler Platformu barikatları aşarak açıklama yaptı.

Tüm engellemelere rağmen KESK İstanbul Şubeler Platformu, Tüm Bel-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Ensari Korkmaz’ın 28 Mayıs seçimlerinin hemen ardından İBB yönetimi tarafından hukuksuz bir biçimde sürgün edilmesi İBB önünde protesto etti. Eylem öncesi İBB’ye bağlı özel güvenliğin, binanın etrafını bariyerlerle çevreleyerek kapatması dikkat çekti.

KEYFİ ENGELLEMEYE KARŞI BARİKATLARI AŞTILAR

İBB önünde gelen KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun bina önünde açıklama yapması ise polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Çalıştıkları İBB’nin bahçesine girmek isteyen KESK üye ve yöneticileri, bu kez de özel güvenlik tarafından engellenmek istendi.

Bu keyfi uygulamaya tepki gösteren KESK’liler önlerine konulan barikatlara yüklendi. Polis ve özel güvenliğin saldırdığı KESK üye ve yöneticileri tüm engellemelere rağmen barikatları aşarak İBB bahçesinde açıklamalarını yaptı.

KORKMAZ’IN GÖREV YERİ GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN DEĞİŞTİRİLDİ

KESK İstanbul Şubeler Platformu adına açıklamayı okuya Tüm Bel-Sen 6 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Haksever, 31.05.2023 Tarih 10628 sayılı İnsan Kaynakları Müdürlüğü yazısı ile, Tüm bel Sen 5 Nolu Şube başkanı Muhammed Ensari Korkmaz hiçbir gerekçe gösterilmeksizin görev yeri değiştirildiğine dikkat çekti.

Bu değişiklik tam bir sürgün olduğunu vurgulayan Haksever, “Şube başkanımız görev yeri olan İBB Bakırköy yerleşkesinde bulunan Levazım ve ayniyat şube müdürlüğünden, Kartal Anadolu yakası yol bakım onarım şube müdürlüğüne sürülmüştür. Yapılan yer değişikliği ile şube başkanımız 5.nolu şube örgütlenme sınırları dışına sürülmüş, fiilen sendikal faaliyetleri engellenmiştir” dedi.

BU YAPILAN SUÇTUR!

Bu durum hem 4688 sayılı kanuna, hem de Türkiye’nin imza attığı İLO’nun 87 ve 151 sayılı sözleşmesine, hem de anayasaya aykırı olduğunu hatırlatan Haksever, şunları kaydetti:

“4688 Sayılı Kanun’un ilgili maddesi şöyledir, "Bu kanunun 18. maddesinde 'Kamu işvereni, sendika yöneticilerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtilmedikçe yeri değiştirilemez' şeklinde hüküm bulunmaktadır. Ayrıca 151 sayılı ve 87 Nolu ILO Sözleşmesinde kamu çalışanların çıkarlarını savunmak amacıyla etkinliklerde bulunabilecekleri, kamu çalışanlarının örgütünün kendi amaçları doğrultusunda düzenlemiş olduğu etkinliklere katılması nedeniyle cezalandırılamayacağı açık bir biçimde ortaya konulmuştur, ancak tüm bunların bilinmesine rağmen, Akit TV programcısı Levazım ve Ayniyat Şube Müdürü Mehmet Çelik’in her pazartesi yoklama alarak, tüm personeli toplayarak yüksek sesle Kur'an okuması ve dinci sohbetler yapmasını sendika bir disiplin içerisinde engellemiş olmamızdan bize karşı bir kin besledi.”

KABUL ETMEYECEĞİZ!

Keyfi anlayışla, hukuku ve uluslararası sözleşmeleri hiçe sayarak Korkmaz’ı sürgüne İBB yönetiminin onay vermesini kabul etmeyeceklerinin atını çizen Haksever, “Emekten, adaletten, hukuktan, demokrasiden yana olduğunu düşündüğümüz İBB yönetiminin bu yanlıştan derhal dönmesini bekliyoruz. Mevcut haksız ve hukuksuz uygulamaların devam etmesi durumunda fiili meşru mücadelemiz büyüyerek devam edecektir. Hukuka aykırı, keyfi uygulamadan derhal vazgeçilmelidir” vurgusunda bulundu.

Şube başkanımıza yönelik sürgün emekten, demokrasiden yana mücadele eden emekçilere gözdağı niteliğinde de olduğuna işaret eden Haksever, Tüm Bel-Sen emekçiden, ezilenden yana bir mücadele örgüt olduğunu hatırlattı.

Haksever, “33 yıllık mücadele geçmişimizde işverenin kimliğine, siyasi görüşüne, mensup olduğu partiye bakmaksızın yapılan hukuksuz uygulamalara karşı tavır aldık, boyun eğmedik her zaman emekçinin hakkını birlikte savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Hak talebinde bulunan emekçilerin sürgünü insanlık suçudur. Sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine vurulmak istenen bir darbedir, bu asla kabul edilemez!” dedi.