KESK Eşbaşkanı: Maaş zamları buharlaşıyor

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, kamu emekçilerine Temmuz’da yapılması beklenen zamların ceplerine girmeden girmeden buharlaştığını söyledi.

En düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkartılması gerektiğini savunan KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, “İnsanca yaşam koşullarının güvenli ve güvenceli bir çalışma hayatının var olabilmesi mücadeleden geçer” dedi.

ANF’ye konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, kamu emekçilerine hem ücretlerle hem de diğer özlük/sosyal haklarla ilgili vaatler verildiğini hatırlattı. Seçim boyunca oy devşirebilmek için en düşük kamu emekçisi maaşının 22 bin TL seviyesine çıkartılacağı, kamuda mülakata son verileceği, kamu emekçilerine kira yardımı yapılacağı gibi vaatleri hatırlatan Eşbaşkan Yeşil, “Şimdi burada sürecin kendisinin işleyişine baktığımızda iktidarın samimi olmadığını görmek mümkün. Bugün Türkiye açısından baktığımızda en düşük kamu emekçisi maaşının 11 bin 700 TL civarında olduğu ve birkaç gün önce açıklanan asgari ücretin seviyesinde olduğunu görmek gerekir. Meclis Genel Kurulu’na bayram öncesi getirileceği söyleyen kamu emekçisi maaşlarının düzenlenmesi de getirilmedi” dedi. 

EMEKÇİLERİN ALEYHİNE POLİTİKALAR

Eşbaşkan Yeşil, açlık ve yoksuluk sınırlarına dikkat çekerek, en düşük kamu emekçisi maaşının 22 bin TL olmasının da yeterli olmadığını söyledi. Yeşil, “Her geçen gün ücretlerimizin erimesi, alım gücümüzün düşmesi ve adaletsiz vergi sistemini düşündüğümüzde bu artışın aslında kamu emekçilerinin cebine girmeden yeniden yeniden buharlaşıp yok olacağını göstermektedir. Ayrıca yeni ekonomik politikalarının sermaye yanlısı ve emekçilerin aleyhine olacağının işaretleri de veriliyor” şeklinde konuştu. 

EMEKLİLER YOK SAYILIYOR

Yıllarca kamuya hizmet eden ve en azından yaşlılık dönemlerinde daha verimli bir hayat sürmek isteyen emeklilerin görmezden gelindiğini söyleyen Yeşil, şöyle devam etti: “Bugün en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarıldı. Bu artış oranı, geçen dönem iktidarın torba yasayla yaptığı bir düzenlemeyle oldu. Ancak bu artışın kendisi, diğer emeklilere yansıyan ve yapılan bir artış olmadı. Kamudan emekli olmuş olan emeklilerin ücretlerinde böyle bir artış söz konusu olmadı.” 

İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELE

En düşük kamu emekçisi maaşının 22 bin TL’ye çıkartılması çalışmasının anlamlı olduğunu, ancak yeterli olmadığını vurgulayan KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, şunları ifade etti: “Bizim açımızdan en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkartılması, insanca yaşayacak bir ücret politikası açısından son derece önemlidir. 7. dönem toplu sözleşmeye doğru giderken de tüm konfederasyonların emekçileri öncelleyen bir yerden masaya oturmasını talep ediyoruz. İnsanca yaşam koşullarının güvenli ve güvenceli bir çalışma hayatının var olabilmesi mücadeleden geçer. Bu anlamda tüm kamu emekçilerini bu mücadeleyi büyütmeye, omuz omuza birlikte bu mücadelenin bir parçası olmaya çağırıyoruz.”