Kızıldere katliamı protestosuna polis saldırdı

Kızıldere katliamının 50’inci yıl dönümünde Mahir Çayan ve yoldaşlarını Kadıköy’de anmak isteyen Birleşik Mücadele Güçleri’ne polis saldırdı. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alınırken, görüntü çeken basın mensupları zorla alandan uzaklaştırıldı.

Kızıldere katliamının yıl dönümünde 68 kuşağı devrimci önderlerinden Mahir Çayan ve yoldaşlarını Kadıköy Süreyya Operası önünde anmak isteyen Birleşik Mücadele Güçleri’ne ( BMG) polis saldırdı.

Polisin eylemden saatler önce Süreyya Operası ve çevresini abluka altına alması üzerine, kitle Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nin önünde bir araya geldi.

Burada söz alan Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, Kızıldere’nin bitmediğini kavganın sürdüğünün vurgulayarak, “Onların yolunda mücadele ve kızıl bayrağını kuşanarak yürüyoruz” açıklamasında bulundu.

Yürüyüşe geçen kitlenin önü polis tarafından kesildi. Kaymakam yasağını gerekçe gösteren polisler, “ Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz” sloganını atan kitleyi abluka altına alarak, basın mensuplarını zorla alandan çıkarttı. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

‘MAHİR ÇAYAN VE ARKADAŞLARI YAPILMASI GEREKENİ GÖSTERDİ!’

Gözaltılara tepki gösteren HDP Milletvekili Musa Piroğlu, kadın katilleri serbest bırakılırken işçileri sömüren patronlar gezerken susanların, bu genel hukuksuzluğa ses çıkartanlara ve itiraz edenlere saldırdığını vurguladı.

Piroğlu, “Mahir Çayan ve arkadaşları işte bu sessizliğe itiraz etmişti. Mahir Çayan, kuzu gibi kasaplara kafasını uzatılmasına itiraz etmişti. Mahir Çayan, bu ülkede yapılması gerekeni gösterdi; devrimci ilkeleri gösterdi. Bugün burada basın açıklaması yapmaya çalışanlar, aslında ülkede yaşanan sorunlara cevap ürettiler” dedi.

HALK AYAĞA KALKTIĞINDA SARAY YIKILACAK!’

Her yerde ekmek ve çiçek yağ kuyrukları olduğunu hatırlatan Piroğlu, insanların işsiz ve yoksul olduğunu ama kimsenin sesinin çıkmasının istenmediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ Manda yoğurdu yiyin” açıklamasının kraliçe Marie Antoinette’in, “ Ekmek yoksa pasta yiyin” söyleminin aynısı olduğunu kaydeden Piroğlu, “İnsanlar ekmek bulamazken, Saray’daki diyor ki, ‘ Manda yoğurdu, hurma yiyin’. Tek bir şeyden korkuyorlar; biz toparlanırsak, biz ayağa kalkarsak, sesimizi çıkartırsak bir avuç olduklarını görecekler. Halk bir kere toprağa basıp, ayağa kalktığında onların sarayı ve saltanatı yıkılacak” diye konuştu.

Mahir Çayan ve yoldaşlarını anmanın ve Deniz Gezmiş’e sahip çıkmanın bugünkü karanlığa itiraz etmek anlamına geldiğinin altını çizen Piroğlu, “ Mahir Çayan’lar karanlığı yırttı, eninde sonunda aydınlığı bu ülkeye emekçi halkları getirecek” mesajını verdi.