KNK’den Abdullah Öcalan için AB ve BM’ye acil çağrı

KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok’un Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tehdit mektupları konusundaki açıklamalarının ardından harekete geçen Kurdistan Ulusal Kongresi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne çağrıda bulundu.

KNK Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a İmralı Cezaevi yönetimi ve Türk devleti tarafından isimsiz tehdit mektuplarının verilmesi yönündeki haberlerden büyük bir endişe duyulduğu ifade edildi.

Abdullah Öcalan’a 24 yılı aşkın bir süredir ağır tecrit uygulandığı belirtilen açıklamada Kürt Halk Önderinin Mart 2007’de de zehirlendiği ve bu durumun saç örnekleri üzerinde yapılan tahlillerle kanıtlandığı hatırlatıldı.

“Özellikle son 28 aydır Sayın Öcalan'ın avukatları ve ailesi kendisini ziyaret edememektedir. Telefon görüşmelerine dahi izin verilmemiştir. Sayın Öcalan'ın son olarak 25 Mart 2021 tarihinde kardeşi ile kısa bir telefon görüşmesi yapmıştır. Avukatlar, müvekkillerini görebilmek için Türkiye'deki ilgili makamlara ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) sürekli başvuruda bulunmalarına rağmen herhangi bir yanıt alamadılar” denilen açıklamada CPT’nin şu ana kadar harekete geçmeyi reddettiği ve İmralı cezaevindeki duruma ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmadığı vurgulandı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmek amacıyla bir heyet kurmaya çağıran KNK, tüm devletler ve siyasi güçlerden de Türkiye üzerinde hukuki, siyasi ve diplomatik baskı yapılması talebinde bulundu.